Minister Bruins gaat in gesprek met overnamekandidaten IJsselmeerziekenhuis

Bruno Bruins, minister voor medische zorg, staat de pers te woord na afloop van de wekelijkse ministerraad op het Binnenhof. Beeld ANP

Het IJsselmeerziekenhuis in Lelystad lijkt gered. Tot vanmiddag hadden zich verschillende overnamekandidaten bij de curator gemeld, maakte minister Bruno Bruins van medische zorg vandaag bekend. Hij probeert na felle kritiek van de Tweede Kamer afgelopen woensdag, de regie over oplossingen voor de failliete ziekenhuizen nadrukkelijker naar zich toe te trekken.

Bruins hoopt maandag in gesprek met de overnamekandidaten. Hij kan ze er niet toe dwingen, de overheid houdt alleen toezicht op ziekenhuizen, in wezen private bedrijven. Van de overnamekandidaten wil de minister graag horen dat zij het personeel en de functies van het ziekenhuis zoveel mogelijk behouden. De Tweede Kamer liet Bruins woensdag beloven dat de spoedeisende hulp en de acute verloskunde beschikbaar blijven in Lelystad. Na het gesprek met de minister mogen de overnamekandidaten opnieuw een bod doen op het ziekenhuis, dat verschillende vestigingen heeft in Flevoland. Op woensdag valt de beslissing wie de failliete ziekenhuizen kan overnemen. Bruins wil eventueel de portemonnee trekken om te garanderen dat eerste hulp en verloskunde in Lelystad behouden blijft.

De minister meldde ook dat de spoedeisende hulp in Lelystad vanaf maandag ‘s nachts dicht gaat. Dit is dus tegen de wens van de voltallige Tweede Kamer. Maar het personeel van de failliete ziekenhuizen is gewild bij concurrenten, daarom is het niet meer mogelijk ’s nachts voldoende personeel op te trommelen, zegt Bruins. “Ik heb uitgebreid gesproken met de medische staf. Die zegt dat doorgaan met de spoedeisende hulp vanwege de patiëntveiligheid niet mogelijk is. Daarom gaan we de spoedeisende zorg afschalen.” Of de sluiting slechts tijdelijk is, wordt pas duidelijk als bekend is hoe de doorstart eruit gaat zien.

Ambulances

Wel is van belang dat ziekenhuizen in de omgeving, zoals die in Almere, Sneek, Harderwijk en Heerenveen die zorg over kunnen nemen en dat er voldoende ambulances zijn om patiënten naar die ziekenhuizen te rijden. Bruins is hierover in gesprek met de ziekenhuizen en de zorginspectie. Deze verplaatsingen mogen geen gevolgen hebben voor de kwaliteit en snelheid van de zorg. “Ik hoop dat we hier maandag helderheid over hebben van de inspectie.”

Bruins probeerde vandaag ook rond het failliete Slotervaartziekenhuis in Amsterdam daadkracht te tonen. Hij erkende in een brief aan de Kamer dat ‘niet alles goed gaat’ rond de afhandeling van het faillissement. In de brief noemt hij een aantal maatregelen om beter toezicht te houden op het afbouwen van de zorg in het ziekenhuis.

Bruins reageerde ook op berichtgeving van Trouw van vrijdagmorgen, dat de ziekenhuizen in Amstelveen en Geleen er financieel slecht voor staan. De minister herhaalde wat hij woensdag in de Kamer zei, dat hij geen informatie heeft dat andere zwakke ziekenhuizen op omvallen staan. “Om dit uit te zoeken heb ik tijd voor nodig. Ik hoop daar binnen een aantal weken meer over te kunnen melden.”

Lees ook:

Ook ziekenhuizen in Amstelveen en Geleen financieel in zwaar weer

Nog zeker twee ziekenhuizen zitten in financieel zwaar weer: Amstelland in Amstelveen en Zuyderland in Sittard-Geleen. Dat blijkt uit hun financiële cijfers van de afgelopen vier jaar.

Ziekenhuizen geven het kabinet Rutte III kopzorgen

Minister Bruins ging diep door het stof, maar zorgen over ziekenhuisfaillissementen blijven. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden