Minister Blok pakt corporaties aan

Hoogleraar: Aanpak gaat niet ver genoeg

WILMA VAN METEREN EN KAREN ZANDBERGEN

Een woningcorporatie die bijna omvalt door de aankoop van een stoomschip. Dat zal als het aan minister Blok van wonen ligt nooit meer kunnen gebeuren. Gisteren stuurde hij een aangepast wetsvoorstel naar de Kamer waarin hij onder meer vastlegt dat een corporatie zo'n commercieel project in de toekomst alleen nog kan aangaan, als het eventuele verlies losstaat van de sociale huurwoningen waar de volkshuisvesters in de eerste plaats voor moeten zorgen.

Hij gaat ook eisen stellen aan leden van de Raad van Toezicht en aan bestuurders. Zowel bij de benoeming, als gedurende de rit worden ze getest op kennis van financiën, volkshuisvesting en op betrouwbaarheid. Voldoen ze niet, dan kan de minister ze schorsen.

Het wetsvoorstel wordt al lang verwacht, maar komt op een saillant moment, nu er in de parlementaire enquête details naar buiten komen over de gang van zaken in de corporatiewereld. Dat er uit die enquête meer aanbevelingen zullen volgen weet Blok. Toch wil hij, gesteund door de Kamer, het voorstel al bespreken: de veranderingen moeten per januari 2015 ingaan.

Hoogleraar financiële markten Arnoud Boot vindt dat Blok verder moet gaan. Nederland heeft volgens hem te veel sociale woningen. De volkshuisvestingsector is te groot en machtig om scherp toezicht te houden. Boot: "Als je de sector laat zoals die is, heb je morgen weer een andere Vestia."

Het huidige aantal van 2,4 miljoen woningen moet terug naar een derde, betoogde Boot, die gisteren door de enquêtecommissie werd verhoord als oud-commissaris bij het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) en deskundige op het gebied van derivaten.

Boot betitelt de sector als 'zompig'. "Mensen komen elkaar elke dag tegen, toezichthouders en corporaties zijn geen gescheiden werelden." Daardoor konden problemen 'onderhuids' groeien.

Boot beaamde dat het toezicht op corporaties heeft gefaald. Zo had WSW, dat zijn fiat gaf aan geborgde leningen, in de gaten moeten houden dat zij geld niet voor andere doeleinden gebruikten, zoals de aankoop van een stoomschip. Bij het opvragen van informatie bij de in problemen geraakte corporatie Vestia over de financiële positie en derivaten beet het fonds niet door. Het was een kwestie van cultuur. "Er heerste een clubgevoel."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden