Turks-Syrische bufferzone

Minister Blok hoopt dat de VS terugkomen op hun besluit over Syrië

Een vrouw van een IS-strijder met haar kind in een opvangkamp in Syrië.  Beeld EPA
Een vrouw van een IS-strijder met haar kind in een opvangkamp in Syrië.Beeld EPA

De Tweede Kamer is verdeeld, maar het kabinet wil nog steeds geen Nederlandse jihadisten of hun kinderen terughalen uit de kampen voor gevangenen in Syrië.

Het kabinet wil voorlopig afwachten wat er in het Koerdische gebied in het noorden van Syrië gebeurt. Minister van buitenlandse zaken Stef Blok zinspeelt erop dat het misschien wel meevalt met de zondagavond aangekondigde Amerikaanse terugtrekking uit het gebied, die de weg vrijmaakt voor een Turkse inval. “Eerder hebben we soortgelijke mededelingen gehad, die later toch weer flink bijgedraaid werden. Dat betekent dat ik over de consequenties een slag om de arm moet houden.”

Dit jaar eiste president Donald Trump meerdere malen dat Europese landen militair bijdragen aan de bufferzone in het noorden van Syrië, en hun eigen jihadisten uit gevangenenkampen halen. Nederland wees beide verzoeken af. De Koerden houden 55 Nederlandse jihadgangers gevangen, plus 90 van hun kinderen. Binnen de coalitie zijn partijen diep verdeeld over wat met hen te doen. D66 en ChristenUnie willen kinderen die in een penibele situatie verkeren terughalen. CDA en VVD zijn tegen, omdat de ouders dan in aanmerking kunnen komen voor gezinshereniging en waarschijnlijk na enkele jaren gevangenisstraf weer op straat staan.

Wat als Turkije het kamp overneemt?

Joel Voordewind (ChristenUnie) vroeg tijdens een debat woensdagavond of het door Turkije aangekondigde offensief iets verandert. “Wat als Turkije het kamp overneemt? Er zitten daar Nederlandse kinderen waar we een verantwoordelijkheid voor hebben.” Volgens Pieter Omtzigt (CDA) is zijn partij niet bereid haar standpunt te herzien.

Nog minder enthousiasme is er voor het direct terughalen van volwassen strijders. Lilliane Ploumen (PvdA) pleitte hiervoor. “Als de Koerden de gevangenenkampen niet meer bewaken, kunnen strijders zich buiten onze controle om bewegen. Is het niet beter te zorgen dat ze in Nederland berecht worden?”

Blok is geen voorstander van terughalen. Hij wil doorgaan met de al jaren durende zoektocht naar manieren om IS-strijders buiten Nederland te berechten. Het is volgens de minister te vroeg om ervan uit te gaan dat de gevangenkampen in gevaar komen. “Dat is speculeren. Er is op dit moment geen sprake van een Turkse inval. Als dat gebeurt, is het ook niet duidelijk of die inval het gebied zou bestrijken waar de kampen zich bevinden. Ik kan op dit moment allerlei theorieën ophangen, maar die zullen geen helderheid geven.”

ChristenUnie en SP opperen schorsing van Turkije als Navo-lid

Grotere overeenstemming in de Kamer is er over het dreigen met strafmaatregelen tegen Turkije. ChristenUnie en SP opperen een schorsing van het land als Navo-lid. Die twee partijen willen net als CDA, D66, PvdA en GroenLinks ook dat de Europese Unie economische sancties instelt tegen Turkije, als het land daadwerkelijk het noorden van Syrië binnenvalt. Zo ver wil Blok niet gaan. Nu al dreigen met sancties zou volgens hem vooruitlopen op iets dat nog niet heeft plaatsgevonden. Dat helpt niet als Nederland later binnen de EU wil ijveren voor strafmaatregelen.

“Nederland wordt toch al gezien als een land dat snel om sancties vraagt. Dus het helpt niet als ik nu al een geïsoleerde positie inneem.”

Lees ook:
Plotseling terugtrekken VS is een mes in de rug van de Koerden

De Verenigde Staten geven Turkije groen licht voor een invasie van Noord-Syrië. De door Koerden gedomineerde militie SDF wordt daarmee door de VS in de steek gelaten.

Wat wil Nederland met zijn jihadgangers? Daar moet het kabinet ineens snel over beslissen

Jarenlang rekenden Nederland en andere Europese landen erop dat de Koerden en de VS hun jihadgangers wel gevangen hielden. Door de aanstaande Turkse invasie van Noord-Syrië valt dat plan in duigen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden