Minister Blok gaat door het stof na de commotie over zijn uitspraken

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken (VVD). Beeld ANP
Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken (VVD).Beeld ANP

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken vindt zijn uitspraken over onder meer migratieproblemen en het 'mislukte' Suriname achteraf niet zo verstandig. Dat had anders gemoeten, zegt Blok in reactie op alle commotie die daarover ontstond. Zelfs zijn eigen partij VVD en coalitiepartner D66 uitten felle kritiek en eisten opheldering.

Redactie/ANP

Blok deed zijn omstreden uitlatingen over migratie en de problemen met multiculturele samenlevingen ruim een week geleden op een besloten bijeenkomst voor Nederlanders die werkzaam zijn bij internationale organisaties. Beelden daarvan kwamen woensdag naar buiten door het programma Zembla van BNNVARA.

Hij zei onder meer dat hij geen enkel multicultureel land kent waar de mensen vreedzaam met elkaar samenleven, noemde Suriname een failed state door haar etnische opdeling en zei er geen vertrouwen in te hebben dat met de Oost-Europese landen goede afspraken te maken zijn.

Blok gaat nu publiekelijk diep door het stof. De opvolger van Halbe Zijlstra, die eerder dit jaar het veld moest ruimen na een leugen, zegt zijn uitspraken namelijk te betreuren. Hij zegt ook te betreuren dat hij met zijn uitlatingen aanstoot heeft gegeven: "Ik had beter op mijn woorden moeten letten."

Brief aan de Kamer

In een brief aan de Kamer zegt Blok dat hij het debat wilde prikkelen. "Om dat doel te bereiken heb ik tijdens deze bijeenkomst de scherpte van de discussie opgezocht en illustraties gebruikt die ongelukkig zijn. Ik heb mij daarbij in te scherpe bewoordingen uitgelaten."

Hij gaat in de brief ook in op zijn uitspraken over Suriname, dat hij een mislukte staat noemde. Hij zou daarmee niet de internationale definitie van een 'failed state' hebben bedoeld. "Veel Surinaamse kiezers stemmen op kandidaten uit hun bevolkingsgroep in de verwachting dat deze politici het beste voor hun belangen zullen opkomen. Ik heb bedoeld te zeggen dat dit helaas een zwakte is in het politieke bestel."

Ook leek hij op de bijeenkomst afstand te nemen van het kabinetsbeleid om asielzoekers over heel de Europese Unie te spreiden. In de brief ziet Blok zich dan ook genoodzaakt te benadrukken dat hij zich aan het regeerakkoord houdt. Hij verwacht overigens wel minister te kunnen blijven, hoewel "de Tweede Kamer daar over oordeelt".

Lees ook:

Commotie over uitspraken minister Blok: 'Een vreedzame multiculturele samenleving? Ik ken het niet.'

Minister Blok is in opspraak geraakt. Tijdens een besloten bijeenkomst met medewerkers van internationale organisaties, vorige week in Den Haag, zei Blok dat hij geen enkel multicultureel land kent waar de mensen vreedzaam met elkaar samenleven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden