Nieuws112-Storing

Minister blijft verbijsterde Kamer verklaring schuldig over chaos na 112-storing

Minister Ferd Grapperhaus van justitie en Veiligheid kan de Tweede Kamer nog geen helderheid geven over het falen van noodnummer 112. Beeld ANP
Minister Ferd Grapperhaus van justitie en Veiligheid kan de Tweede Kamer nog geen helderheid geven over het falen van noodnummer 112.Beeld ANP

Minister Grapperhaus blijft een zwaar geïrriteerde Tweede Kamer een goede uitleg over de 112-storing schuldig. Eerst is onderzoek nodig. Ook naar de vraag of KPN wel de enige provider moet zijn voor deze levensreddende dienst.

De ergernis van de Kamerleden hangt als onweer boven de interruptiemicrofoon. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid – het warme weer maakt van zijn slapen een waterval - put zich uit in wollige bewoordingen. ‘Operationeel draaiboek generiek 112' klinkt het, en ‘grondig onderzoek’, ‘onafhankelijke validatie’ en ‘grip 1 en grip 2’. Op de simpele vraag van de Tweede Kamer hoe het maandag urenlang zo mis kon gaan met 112, de levenslijn voor mensen in nood, blijft de minister het antwoord schuldig.

Grapperhaus belooft wat een bewindspersoon na een (bijna-)ramp altijd belooft: een grondig onderzoek. Door zijn eigen inspectiediensten, het Agentschap Telecom, en ook door KPN. Van de Kamer moeten de resultaten er voor het zomerreces liggen.

Onverklaarbaar en onvoorstelbaar

Zoveel is gisteren al wel duidelijk: de drie back-upsystemen van KPN hebben geen van alle gewerkt. “De digitale technologie heeft het op onverklaarbare en onvoorstelbare manier begeven”, aldus de minister. Volgens KPN was sprake van een softwarefout in de eigen systemen. Het landelijk platform 112 deed het wel, maar was onbereikbaar. Ondanks een noodplan op het ministerie, was het voor burgers chaos troef.

De Tweede Kamer heeft er geen goed woord voor over. “Wij kunnen dit niet accepteren”, zegt SP-Kamerlid Ronald van Raak. “Dit is van een onverantwoorde knulligheid”, aldus SGP’er Kees van der Staaij. “Ik erger me hier dood aan”, aldus PVV-Kamerlid Lilian Helder. “We hebben vijf jaar in een schijnveiligheid geleefd.”

Helder doelt op een eerdere storing in 2012, toen het alarmnummer ook plat ging en één hartpatiënt overleed. Toenmalig minister Ivo Opstelten beloofde dat zo’n storing nooit meer zou voorkomen en scherpte alle procedures aan. Grapperhaus is daarom voorzichtiger. “Garanties kan ik niet geven.” Ook wijst hij erop dat de grote afhankelijkheid van technologie maakt dat de overheid niet zomaar kan terugvallen op ouderwetse, ‘analoge’ opties. “Die hendel haal je niet zomaar over.”

Noodplan

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken wil weten of het noodplan van Justitie en Veiligheid ooit getest is. En wat de resultaten daarvan waren. Ook hierop blijft Grapperhaus het antwoord schuldig, hij belooft erop terug te komen. “Zacht gezegd ben ik er niet van onder de indruk”, zegt partijgenoot CDA’er Chris van Dam. “Dat draaiboek zit vol gaten”, aldus GroenLinks-Kamerlid Kathalijne Buitenweg. “Van die chaos alleen al krijg je een hartverzakking”, zegt PVV’er Helder. Haar lijkt het een goed idee alle systemen rondom 112 jaarlijks te testen.

Volgens de minister hebben de politie en andere diensten het draaiboek juist goed gevolgd. Ook prijst hij de hulpdiensten die overal de straat opgingen. “Misschien is er sommige punten te veel, op andere punten te weinig informatie gegeven.” Buitenweg zegt die indruk ‘totaal niet te hebben’. Regio’s verspreidden verschillende reserve-alarmnummers en er kwam zelfs een fout nummer in omloop, dat van De Telegraaf bleek. Sommige mensen kregen geen NL-alert, anderen vier of vijf.

Oppositiepartij SP en regeringspartij D66 dringen erop aan dat de overheid naast KPN nog een of twee providers in de arm neemt. Grapperhaus sluit dat niet uit, maar wacht eerst het onderzoek af. Net als een tandenknarsende Kamer.

Lees ook:

Zo hield Nederland zich staande tijdens het 112-debacle

Urenlang was het noodnummer onbereikbaar door een storing. De chaos werd lokaal beteugeld door creatieve burgers en hulpdiensten. Trouw zet een aantal oplossingen op een rij.

Voor deze hartpatiënt was de 112-storing een hel

Omdat Noah Rademaker lijdt aan hartfalen, is het noodnummer voor hem van levensbelang. Tijdens de storing van 112 raakte hij in paniek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden