Minister biedt hulp aan varkensboeren in nood

AMSTERDAM - Minister Apotheker van Landbouw is met verzachtende maatregelen gekomen om de noodlijdende varkensboeren komend jaar tegemoet te komen.

De overheid gaat varkensrechten opkopen van bedrijven die stoppen en helpen de financieringsmogelijkheden van bedrijven te vergroten. Bovendien verwacht de bewindsman dat de korting van varkensrechten volgend jaar niet 10 maar slechts 5 procent hoeft te bedragen.

Dat heeft Apotheker de Kamer gisteren meegedeeld. Uit onderzoek van het Landbouw Economisch Instituut (Lei) blijkt dat de inkomens van varkensboeren het komend halfjaar sterk verslechteren tot gemiddeld een ton per bedrijf. Dat betekent dat een gemiddelde varkenshouderij 250 000 gulden minder inkomen heeft dan de jaren daarvoor. Dat heeft dramatische gevolgen voor de financiële positie van het bedrijf en de sector. De gemiddelde schuld van een varkenshouderij aan banken neemt met een ton toe tot 700 000 gulden.

Het Lei constateert overigens wel dat deze dramatische situatie niet alleen veroorzaakt wordt door de herstructurering in deze sector. Volgens het Lei is slechts 10 tot 15 procent van de huidige situatie van varkensboeren aan de herstructurering te wijten. De rest wordt veroorzaakt door de dramatische prijsval van varkensvlees in het afgelopen jaar. Het instituut verwacht dat halverwege volgend jaar deze prijsdaling ten einde komt.

Minister Apotheker constateert dat het zoals het er nu naar uitziet niet zal lukken om de door de overheid gewenste situatie te krijgen dat in 2000 de varkensstapel (ofwel de fosfaat-uitstoot) in Nederland met 25 procent is verminderd. Hij vindt het daarom noodzakelijk dat de overheid tijdelijk ingrijpt.

Volgens de bewindsman moet het in principe mogelijk zijn de varkenshouderijen volgend jaar niet 10 procent, maar slechts 5 procent te korten op hun varkensrechten. Die lagere korting zou mogelijk zijn omdat de minister verwacht dat varkensboeren overstappen op milieuvriendelijker veevoer. In dat geval neemt het fosfaatgehalte van de mest af en dat is het beoogde doel van de herstructurering.

Verder gaat de overheid zelf actief helpen het aantal varkens terug te dringen, door komend jaar zelf varkenseenheden op te kopen. Daarmee wordt een reductie van 3 procent bereikt, verwacht de bewindsman.

De overheid wil ook varkensbedrijven helpen met het krijgen van leningen, zodat zij komend jaar varkensrechten kunnen blijven opkopen. Deze 'in principe' perspectiefvolle bedrijven hebben nu de grootste moeite om geld te lenen. Banken blijken extreem huiverig om deze veehouderijen geld te lenen. De overheid stort daartoe geen 25 maar 50 miljoen gulden in het nationale Borgstellingsfonds. Daardoor kunnen zo'n 1 000 bedrijven worden geholpen met een lening.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden