Minister bezorgd om eerste 'poederzelfmoord'

Een lepel met het suïcidepoeder.Beeld rv

Minister Hugo de Jonge vindt het 'heel zorgelijk' dat het zogenoemde zelfmoordpoeder een eerste slachtoffer heeft gemaakt. 

Het is goed dat het Openbaar Ministerie de zaak onderzoekt, zegt de vicepremier. Dat onderzoek moet ook uitwijzen of Coöperatie Laatste Wil (CLW), die het poeder onder mensen met een doodswens wil verspreiden, betrokken was bij de zelfmoord van de 19-jarige Ximena.

De jonge vrouw uit het Brabantse Uden maakte drie weken geleden een eind aan haar leven met behulp van het middel. Ze had dat zelf op internet besteld.

De Jonge vraagt zich ook af of het mogelijk is om ervoor te zorgen dat mensen minder gemakkelijk aan het poeder kunnen komen. Maar de vicepremier heeft er een hard hoofd in. Hij wijst erop dat allerlei middelen de gezondheid kunnen schaden, maar voor andere doeleinden ook heel nuttig kunnen worden gebruikt.

Verbod

De Jonge noemde de plannen van CLW eerder 'zeer ongewenst, over het randje van onverantwoord en mogelijk ook strafbaar'. Hij beloofde toen 'een indringend gesprek' met de organisatie te voeren. De SGP heeft inmiddels  een verbod op het suïcidepoeder geëist

Strafrechtelijk begeeft de coöperatie zich met het voornemen om het poeder onder haar duizenden leden te verspreiden op dun ijs. Hulp bij zelfdoding is in Nederland verboden voor iedereen die geen arts is. 

Onlangs werd Albert Heringa, die zijn 99-jarige moeder had helpen sterven, door het gerechtshof nog tot drie maanden voorwaardelijk veroordeeld. In Nederland is het geven van advies wel toegestaan. Om die reden wil de coöperatie het middel ook niet zelf verspreiden, maar door leden laten inkopen, die het onderling moeten verspreiden, voorzien van een kluisje. Dat laatste heeft nog niet plaatsgevonden. 

Inmiddels heeft het bedrijf waar Ximena het middel bestelde, aangekondigd het middel niet langer aan particulieren te zullen verkopen

Lees ook: Ze kon dat zelfdodingsmiddel wel erg makkelijk kopen

Op 22 februari nam Ximena Knol (19) een 'zelfdodingspoeder' in waarover sinds september op internet wordt bericht. Vader Randy en moeder Caroline verbazen zich erover hoe makkelijk hun dochter aan het middel kon komen. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden