Minister beschuldigt Bouterse

„Dési Bouterse bereidt aanslagen voor tegen functionarissen die een voortrekkersrol vervullen bij de rechtshandhaving, criminaliteitsbestrijding en het veiligheidsbeleid van Suriname.” Dat zei de Surinaamse minister van justitie Chan Santokhi gisteren. De bewindsman zei dat hijzelf en andere belangrijke functionarissen doelwit waren.

Santokhi zei gisterochtend dat er meer speelt dan alleen het proces rond de Decembermoorden van 1982, waarvoor morgen de eerste zittingsdag staat gepland. De voormalige Surinaamse legerleider Bouterse is hoofdverdachte in het proces.

Volgens Santokhi, een oud-politiechef, zijn de georganiseerde criminelen in Suriname bezorgd over zijn beleid om de misdaad te bestrijden en de criminele organisaties te ontmantelen. Er bestaan volgens hem plannen om het land te destabiliseren die het land veel schade kunnen berokkenen. „Het gaat om grotere belangen, het gaat om misdaadbelangen”, zei Santhoki.

De onthulling van de minister volgt op verdachtmakingen van Bouterse aan zijn adres. Zo zou de bewindsman drugs hebben geëxporteerd. Een journalist duidde Bouterse, partijvoorzitter en parlementariër, aan als „de heer Bouterse”. Santokhi zei, liever te spreken over „de verdachte Bouterse”.

Bouterse zei maandagavond tijdens een vergadering van zijn partij dat het slecht gaat met Suriname en dat de regering, het parlement en de rechterlijke macht niet functioneren. Santokhi ziet daar een complot achter schuilgaan. „Dit is de nieuwe fase die men heeft ingezet in het destabiliseringsbeleid en destabiliseringsstrategieën. Namelijk het creëren van een rechtvaardigingsgrond, nu al, om af te komen van deze instituten”, zei Santokhi.

Op de vraag waarom de voormalige legerleider niet is aangehouden, gaf de minister geen antwoord. Hij riep burgers op om goed na te denken voordat zij meedoen aan acties en protesten. Momenteel voeren leraren en buschauffeurs in Suriname actie. Een aanhoudend gerucht over dreigend brandstoftekort - altijd goed voor commotie - is vandaag door de regering en oliemaatschappijen tegengesproken.

Een arrestatieteam van de Surinaamse politie heeft twee weken geleden ingegrepen in een ’haard’ waar de voorbereidingen voor een aanslag al in een vergevorderd stadium waren, zei de minister. Omdat het onderzoek nog gaande is, wilde hij geen bijzonderheden verstrekken. Wel vertelde hij dat er zowel Surinamers als buitenlanders waren aangehouden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden