'Minister, benut discretionaire bevoegdheid voor asielkinderen'

Gerd Leers.Beeld ANP

De minister van asielbeleid moet weer 'de volle mogelijkheid' hebben om gebruik te maken van zijn discretionaire bevoegdheid. "Dit betekent niet altijd een 'ja'; wel dat de discretionaire bevoegdheid weer gebruikt wordt zoals het bedoeld was", zegt CDA-Kamerlid Raymond Knops. Hij reageert op de oproep van 81 lokale CDA-fracties die gisteren in Trouw aandrongen op humanere regels voor asielkinderen.

Voor het eerst neemt de CDA-Kamerfractie zo duidelijk stelling in het debat over uitgeprocedeerde asielzoekerskinderen. "We wilden het met de coalitie oplossen, maar die bestaat niet meer", verklaart Knops zijn eerdere terughoudendheid.

Uitzonderingen
De discretionaire bevoegdheid geeft een minister de mogelijkheid om in individuele, zeer schrijnende gevallen uitzonderingen te maken en een verblijfsvergunning te geven. In het gedoogakkoord met de PVV was afgesproken dat de minister terughoudend zou zijn bij het gebruik daarvan.

De terugkeer naar de oude situatie die Knops bepleit, kan volgens hem alleen als de overwegingen van een minister om 'discretionair te gaan' niet langer te achterhalen zijn. Vaak proberen asieladvocaten met een beroep op eerdere overwegingen ook voor hun eigen cliënten een verblijfsvergunning af te dwingen. Dat kan voor een minister reden zijn om zich terughoudend op te stellen.

Lokaal belang
Ook moet de minister het lokaal belang meewegen. Knops volgt daarmee het advies dat de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken in opdracht van minister Leers (asielbeleid) schreef.

Knops: "Daarbij gaat het om iemands positieve effecten op de gemeenschap, of de negatieve gevolgen je die persoon weghaalt. Er moet tweerichtingsverkeer zijn; heeft hij vrijwilligerswerk gedaan? Is hij actief in de gemeenschap? Maar we willen dat niet kwantificeren, er moeten geen lijstjes komen."

Wortelingswet
De oplossing die de 81 lokale fracties aandragen, is een andere: het initiatiefwetsvoorstel van PvdA en ChristenUnie. In deze wortelingswet komen asielkinderen in aanmerking voor een verblijfsvergunning als zij hier langer zijn dan acht jaar en hun eigen asielprocedure niet hebben gedwarsboomd.

Daar is Knops niet voor: "We onderkennen het probleem, maar onze aanvliegroute is een andere. Met dit voorstel komt er een generieke oplossing voor een groep van duizend, terwijl wij altijd tegenstander zijn van een pardon. Individuele toetsing vergt capaciteit, maar het is wel het meest zuiver."

Leers, die spoedig met eigen voorstellen komt, is tegen de wortelingswet uit vrees dat die ouders stimuleert tot doorprocederen om die acht jaar maar vol te maken, en zo een verblijfsvergunning te bemachtigen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden