Minister Asscher: Die term slaat nergens meer op

politiek | De PvdA is het eens met de WRR en het CBS. Volgens de VVD is het een non-discussie.

MAAIKE VAN HOUTEN en REDACTIE POLITIEK

De VVD vindt het allemaal verspilde moeite, maar PvdA-minister Asscher van integratie stuurt erop aan het begrip 'allochtoon' uit alle stukken van de rijksoverheid te weren.

De indeling in allochtoon en autochtoon slaat nergens meer op, zegt Asscher in een reactie op het rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Net als de adviseurs van de regering, vindt hij dat problemen het best kunnen worden aangepakt als de aanduiding zo precies mogelijk is. Zijn eigen ministerie gebruikt de termen allochtoon en autochtoon al langer niet meer, en hij zet zich ervoor in dat de hele landelijke overheid dat voorbeeld volgt.

Van PvdA-kamerlid Achmed Marcouch mag Asscher nog verder gaan. De PvdA diende dit voorjaar met de SP een door een Kamermeerderheid gesteunde motie in om herziening van de begrippen. Marcouch is blij met de stappen van Asscher, maar hij zou volgens de PvdA ook provincies en gemeenten moeten aansporen de termen te schrappen. In plaats daarvan kunnen ze spreken over mensen met een migratieachtergrond, zoals de WRR suggereert, of, specifieker, van Turkse Nederlanders, of van Marokkaanse Nederlanders. Zelf ís Marcouch een Marokkaanse Nederlander, en hij ziet die aanduiding als erkenning dat hij meerdere wortels heeft. 'Allochtoon' vindt hij persoonlijk geen belediging, maar hij kan zich wel voorstellen dat anderen zich miskend voelen als ze zo genoemd worden.

Coalitiepartner VVD begrijpt überhaupt niet waar de sociaal-democraten zich druk over maken. "Dit is een non-discussie", zegt VVD-kamerlid Malik Azmani. De VVD wil, zegt hij, liever onderliggende problemen oplossen dan debatteren over terminologie. 'Mensen met een migratieachtergrond' vindt hij net zo breed als allochtoon, en hij merkt op dat groepen in officiële stukken al specifiek worden benoemd. Zelf vindt hij het geen probleem als hij een niet-westerse allochtoon wordt genoemd - Azamani heeft een Marokkaanse vader en een Friese moeder. Hij vreest dat er over vijf jaar weer een zelfde discussie komt, omdat de nieuwe termen dan ook weer als stigmatiserend worden ervaren. Ook het CDA stemde tegen de motie. Integratieproblemen los je niet op door andere woorden te gebruiken, zegt CDA-kamerlid Pieter Heerma. Heerma is ook bang dat zo'n debat over woorden, voer is voor cynisme. PVV-leider Geert Wilders twitterde gisteren: 'Noem het kabouters het blijven allochtonen'.

Ook minister van onderwijs Bussemaker wil de taal aanpassen. Zij kondigt in haar begroting aan het voortaan niet meer te hebben over vrouwenemancipatie, maar over gendergelijkheid. Gender verwijst naar vrouwelijke en mannelijke identiteit en wordt in het buitenland beter begrepen, redeneert de minister.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden