Minimaal, grillig en enerverend

Jazz

Dave Harrington group

10 september 2016 Melkweg Amsterdam

**

Elektronische muziek, dance en jazz weten elkaar recentelijk goed te vinden. Denk maar aan de projecten Jameszoo en Kneedelus op het Brainfeeder-label of aan een band als BadbadNotGood. Zo vreemd als dat huwelijk op het eerste gezicht misschien lijkt, is het niet, want er is minstens een verbindende schakel.

De Amerikaanse componist Terry Riley pioniert al sinds de jaren zestig met de combinatie van elektronica en improvisatie. Rileys hypnotiserende minimal heeft veel musici in de elektronische- en dancehoek beïnvloed, terwijl Riley zelf juist veel inspiratie haalde bij de jazz. Anders gezegd, die cirkel is nu eindelijk rond.

De Amerikaanse musicus en producer Dave Harrington vergaarde bekendheid als helft van het techno-duo Darkside. Eerder dit jaar verraste hij met 'Become Alive.' Op die plaat brengt hij een haast perfect gedoseerde spanningsopbouw samen met erupties die aan de onstuimigste free jazz doen denken. Met maar liefst dertien muzikanten wordt een subtiel gelaagde klankkleur gecreëerd en een samenspel dat knap schakelt tussen strak en vrij.

Bij het optreden in De Melkweg had Harrington enkel twee toetsenisten en een drummer bij zich. Daardoor verschoof het accent richting psychedelische seventies rock en jaren tachtig synthiwave. Maar wat bleef, was de onvoorspelbaarheid. Harrington denkt duidelijk in structuren, maar helpt ze ook graag eigenhandig weer aan gort.

Ja, de plaat is sterker, verfijnder, beter in balans, maar het optreden was in al zijn grilligheid bij momenten enerverend. Je kon Harrington gerust een poos kwijt zijn, na verloop van tijd pakten hij en zijn band je toch weer in.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden