'Minimaal een miljard voor Groningen, los van de schade'

Corine Jansen (65) voorzitter Groninger Bodembeweging (GBB), opgericht in 2006 en 1500 leden

Wapenfeiten:
"Maandag hebben we een boekje met honderd schades aan commissaris van de koning Max van den Berg aangeboden. En er komt nog een reeks manifestaties. Wij zijn echter meer een belangenvereniging dan een actiegroep. Wij hebben veel tijd gestoken in een betere schadeprocedure van de NAM, al zijn we er nog lang niet.

Vorig jaar hebben we een fotoboek over de mensen achter de schade overhandigd aan minister Kamp. We proberen met iedereen in gesprek te blijven. In oktober hebben we zelf een rapport naar buiten gebracht met alternatieven voor de gaswinning, van onze denktank van gerenommeerde wetenschappers."

Kamp moet:
"Zich conformeren aan het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen. Dat betekent minimaal veertig procent gaswinningsreductie. Hij moet verder het advies van de commissie Meijer van de provincie Groningen omarmen. Dus: minimaal een miljard voor Groningen, los van schadevergoedingen.

Ook willen wij een onafhankelijke instantie die ervoor zorgt dat dat miljard goed wordt besteed en dat de schades goed worden afgehandeld. Minister Kamp moet erkennen wat er in Groningen aan de hand is."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden