Miniflatje (19,4 m2) kost in Hongkong ruim 8 ton

Een van de de miniflatjes van woontoren Pok Fu Lam. Beeld -
Een van de de miniflatjes van woontoren Pok Fu Lam.Beeld -

De huizen in Hongkong zijn de duurste ter wereld. De prijzengekte loopt nu helemaal uit de hand.

Ruim acht ton voor een nieuwbouwflat die iets groter is dan een zeecontainer. De prijs van het woninkje is het nieuwste record op de Hongkongse huizenmarkt. Een zogeheten 'micro-appartement' - 19,4 vierkante meter, inclusief balkon - werd deze week verkocht voor 7,86 miljoen Hongkongse dollar oftewel 815.000 euro.

Het prijskaartje is tekenend voor de extreme schaarste op de Hongkongse vastgoedmarkt. In Amsterdam komt een vraagprijs van 200.000 euro voor zo'n oppervlakte een enkele keer voor en dat wordt als extreem duur beschouwd.

Op zijn website maakt de Hongkongse projectontwikkelaar Kowloon Developments trots reclame voor zijn nieuwbouwproject Pok Fu Lam: een luxueuze woontoren van dertig etages, met vooral capsule-woningen van 19,4 tot 28,8 vierkante meter. Gelegen in een residentiële buurt, vlakbij de financiële wijk van Hong Kong Island, en met metrohaltes en goede scholen om te hoek.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Woontoren Pok Fu Lam. Beeld -
Woontoren Pok Fu Lam.Beeld -

Omdat de appartementen volgens Kowloon Developments als warme broodjes verkochten, gingen de prijzen afgelopen week iets omhoog. Waarna afgelopen dinsdag alweer elf appartementen werden verkocht, waaronder een capsule-woning op de 23ste etage voor 42.010 euro per vierkante meter. Het werd meteen recordhouder in dit segment.

Micro-appartementen of nanoflats zitten al een tijd in de lift in Hongkong, als oplossing voor de vele inwoners die zich door de torenhoge vastgoedprijzen geen andere woning kunnen permitteren. De komende drie jaar worden vijf keer zo veel micro-appartementen bijgebouwd als de afgelopen drie jaar, aldus vastgoedconsulent JLL in de krant South China Morning Post.

De huizenprijzen in Hongkong zijn de hoogste ter wereld en stijgen al negen jaar op rij. Een Hongkonger met een gemiddeld inkomen zou 60 jaarsalarissen nodig hebben om een flat van 100 vierkante meter te kopen, tegenover 18 jaarsalarissen voor een Nederlander, aldus een vergelijking van Global Property Guide.

Vastgoedbubbel

Die prijzengekte komt in de eerste plaats door de beperkte oppervlakte van Hongkong, gelegen tussen bergen en water. Het rigide overheidssysteem van erfpacht, een koopgolf van rijke Chinezen van het vasteland en de lage rentevoet sinds de financiële crisis hebben de prijzen helemaal de pan doen uit rijzen. Het IMF waarschuwt al sinds 2009 voor een vastgoedbubbel.

Het bestuur van de voormalige Britse kolonie, nu een 'speciale bestuurlijke regio' van China, overweegt verschillende plannen om meer woonruimte te creëren, zoals het ondergronds maken van bepaalde faciliteiten, of de creatie van een kunstmatig eiland in de Parelrivierdelta.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Een van de miniflatjes van woontoren Pok Fu Lam. Beeld -
Een van de miniflatjes van woontoren Pok Fu Lam.Beeld -

Voorlopig nemen de Hongkongers hun toevlucht tot steeds kleinere woningen, soms tot in het extreme. Het kleinste nieuwbouwflatje dat nu te koop staat meet 11,1 vierkante meter en kost 311.000 euro.

Overigens zijn arme Hongkongers vaak nog krapper behuisd. Zij delen soms met meerdere gezinnen een appartement, of wonen in kelders of onder illegale dakconstructies.

Lees ook:
Nederlandse huizenprijs groeide hard in 2017

Huizen in Amsterdam zijn goud waard, zien ook particuliere beleggers

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden