Minifabriekjes voor suikerpalm vervangen palmolieplantages

De in Indonesië wonende Nederlandse natuurbeschermer Willy Smits plaatst deze maand twee rijdende suikerpalmfabriekjes bij lokale gemeenschappen op het eiland Kalimantan (Borneo). Smits, vooral bekend van het redden van orang-oetans, ziet deze fabriekjes als een milieuvriendelijk alternatief voor de palmolieplantages.

Palmolie is zeer gewild als ingrediënt voor producten als margarine, zeep, ijs en shampoo, en wordt ook steeds meer gebruikt als biodiesel. Grote bedrijven als Unilever en Nestlé kopen er jaarlijks zeer veel van in. Volgens Smits worden echter voor vestiging van die palmolieplantages vele honderdduizenden hectares tropisch oerwoud platgebrand. Dat geeft veel uitstoot van kooldioxide. Daarnaast beperkt het platbranden van het oerwoud het leefgebied van lokale volken en dieren, waaronder de orang-oetan. Ook de zogenoemde duurzame palmolieplantages, die de laatste jaren in zwang zijn geraakt, bieden volgens Smits geen soelaas.

Sap van de suikerpalm, zo zei Smits vorig jaar tegen Trouw, is een uitstekend alternatief voor palmolie in voeding en ook als brandstof. Ze hebben een hoge productie waarvoor ze geen kunstmest en pesticiden nodig hebben. Ze kunnen ook niet als monocultuur op een plantage worden verbouwd. Ze hebben juist een gevarieerd bos met al zijn micro-nutriënten nodig om te gedijen. Ook sociaal-economisch dragen ze bij aan het instandhouden van kleine gemeenschappen. Een familie kan leven van zes palmen, aldus Smits.

Na een geslaagde proefopstelling kondigde Smits vorig jaar aan samen met een aantal investeerders fabriekjes te willen neerzetten die in drie containers passen, zodat ze snel te vervoeren zijn. Op die manier kunnen ze de oogst van lokale gemeenschappen op Kalimantan en Sulawesi (Celebes) volgen. Uiteindelijk is het de bedoeling om op de oostelijke Indonesische eilanden 3000 suikerpalmfabriekjes te plaatsen.

Meer informatie: www.masarang.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden