Naschrift

'Mini-Me' Verne Troyer (1969-2018) viel voor de rode loper, vrouwen en de drank

De Amerikaanse acteur Verne Troyer brak door als Mini-Me in de Austin Powers films.Beeld AP

Hij had, stelde hij altijd, een doodnormale jeugd. Hij deed graag aan sport, rende achter ballen aan en moest thuis exact hetzelfde doen als zijn doorsnee-gebouwde broer en zus.

Wat, opgroeiend in een amish-gemeenschap in de Amerikaanse staat Michigan, vooral neerkwam op hout verzamelen en het verzorgen van de koeien, de varkens en de kippen. Op school vervulde Verne Troyer belangrijke functies binnen de leiding van het worstel- en het rugbyteam. Hij won een populariteitswedstrijd en was bovendien bijzonder getapt bij de cheerleaders. Zijn onorthodoxe postuur speelde geen enkele rol.

Daar had hijzelf ook wel toe bijgedragen nadat een veel oudere jongen hem eens uitschold voor lilliputter. Troyer, die door een genetische afwijking niet langer zou worden dan 81 centimeter, sprong als gestoken omhoog en stompte hem dusdanig hard op zijn neus dat het bloed eruit spoot. Hij werd prompt een week van school gestuurd, maar die straf was met sprankelgoud omlijst: notoire pestkoppen dorsten nooit meer te honen met Troyers dwerggroei.

Zijn ouders, die nog tijdens zijn jeugd braken met de rigide mennonitische geloofsrichting wegens 'te veel hypocrisie', waren fabrieksarbeiders. Troyer leek voorbestemd een gelijksoortig carrièrepad te volgen. Hij had baantjes als verpakker in een chocoladefabriek en als telefonist - tot hem via een vereniging van kleine mensen ter ore kwam dat Hollywood wanhopig op zoek was naar een stuntdubbel voor een film over een acht maanden oude baby. Hij zond een foto in, kreeg prompt een vliegticket toegestuurd en debuteerde in 1994 in 'Baby's Day Out'.

Verzot op Mini-Me

Enkele andere films volgden, waaronder 'Men in Black' in 1997. Zijn grote doorbraak kwam echter twee later, toen hij in 'Austin Powers: The Spy Who Shagged Me' voor het eerst de rol van Mini-Me vertolkte: de op enkele geluidjes na sinistere en zwijgzame miniatuurreplica van Dr. Evil. Aanvankelijk was het personage weinig schermtijd toebedeeld. Tegenspeler, schrijver en producent Mike Myers was echter zo van Troyer onder de indruk, dat hij de ene scène na de andere toevoegde. Ook het einde werd herschreven toen bleek dat het testpanel te verzot was op Mini-Me om hem te zien sterven. Daarmee was Troyers sterrenstatus bezegeld en mocht hij bovendien in 2002 terugkomen in de vervolgfilm 'Austin Powers in Goldmember'.

Hij stortte zich in het glamoureuze Hollywoodleven en versleet zoveel schoenzolen op rode lopers dat hij de titel 'mini-Paris Hilton' kreeg. Omhangen met glimmende sieraden en getooid in dure designerkleding luisterde hij menige showbizzpagina op. Hij mocht vanwege zijn Austin Powerssucces Hugh Hefners Playboyhuis betreden, en van dat voorrecht maakte hij gretig gebruik.

Om niet in het feestgedruis onder de voet te worden gelopen, liet hij zich bij het uitgaan vaak door rugbyspelers en rappers op de arm ronddragen. "Ik probeer me weleens te vermommen met brillen en pruiken", grapte hij. "Maar op de een of andere wijze werkt dat niet."

Gewicht in drank

Troyer ambieerde een serieuze acteercarrière en oefende daartoe monologen uit de toneelstukken van Tennessee Williams voor de spiegel. Hij speelde de kobold Grijphaak in de Harry Potterfilms, maar trad de laatste jaren voornamelijk voor het voetlicht vanwege levenschaos en sekscapades. Hij zou in 2004 met fotomodel Genevieve Gallen in het huwelijk zijn getreden, maar dat werd een dag later ontbonden. In 2008 spande hij een rechtszaak aan tegen ex-vriendin Ranae Shrider, omdat zij een sekstape van hen beiden zou hebben verspreid. Hij leed aan depressies en liet zich geregeld opnemen in verslavingsklinieken om van de alcohol af te komen: hij kon zijn gewicht in drank nuttigen.

Begin april werd hij opnieuw opgenomen omdat hij dronken en suïcidaal zou zijn. En hoewel zijn dood nog wordt onderzocht, zou een hoog alcoholpromillage zijn gemeten. "Depressiviteit en zelfmoord", meldde de familie, "mogen niet worden onderschat".

Verne Jay Troyer werd geboren op 1 januari 1969 in Sturgis. Hij overleed op 21 april 2018 in Los Angeles.

In Naschrift beschrijft Trouw het leven van onlangs overleden bekende of heel gewone mensen. Een tip voor Naschrift? Mail naar naschrift@trouw.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden