Minderjarige asielzoeker vogelvrij

CARLA VAN OS EN KARIN KLOOSTERBOER en JURISTEN KINDERRECHTEN EN MIGRATIE VOOR DEFENCE FOR CHILDREN EN UNICEF NEDERLAND

Minister Leers (asiel) wil de speciale verblijfsvergunning voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen afschaffen. Hij vindt dat die vergunning bij de jongeren de valse verwachting wekt dat ze hier kunnen blijven. Bij invoering van zijn voorstel worden ze voortaan naar de illegaliteit verwezen. Dat past niet bij het recht op bijzondere bescherming dat deze jongeren op basis van het Kinderrechtenverdrag hebben.

Steeds meer wetenschappers en organisaties pleiten voor een rol voor de kinderrechter in de procedure van deze groep. De kinderrechter zou moeten bepalen welke opvang op welke locatie het meest in het belang van het kind is. Daarbij dient het advies van de voogd zwaar te wegen.

Volgens de minister weegt de vreemdelingenrechter, die beslist over de verblijfsvergunning, het belang van het kind echter al voldoende mee. Maar in de praktijk heeft die heel weinig ruimte om zich zelfstandig een oordeel te vormen en mag in beginsel slechts toetsen of de minister een afwijzing van een asielverzoek zorgvuldig heeft gemotiveerd.

De minister stelt dat de voogd altijd mee moet werken aan eventuele terugkeer van zijn asielkind en dat hij of zij verplicht is tot gegevensuitwisseling met de overheid. Een dergelijke aanwijzing is in strijd met de rol en functie van de voogd in het Kinderrechtenverdrag. Als de rol van de voogd als belangenbehartiger dusdanig zou worden ingeperkt, dient de bescherming van de alleenstaande minderjarige vreemdelingen onder de reguliere jeugdzorg ondergebracht te worden. Net als bij andere kinderen in Nederland die 'tijdelijk of blijvend het leven in een gezin moeten ontberen'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden