Rechtspraak

Minderjarig Brits meisje mag worden ingevroren

Het lichaam van het meisje is inmiddels ingevroren. Beeld thinkstockphotos
Het lichaam van het meisje is inmiddels ingevroren.Beeld thinkstockphotos

Voordat ze overleed aan kanker, besloot een veertienjarig meisje uit Londen dat ze na haar dood ingevroren wil worden. Haar vader was het hier niet mee eens en spande een rechtszaak aan om dat te voorkomen. Vandaag verleende de rechter het meisje de toestemming om haar wens in vervulling te brengen.

Jenny Velthuys

Het lichaam van het inmiddels overleden meisje is inmiddels al naar de VS gebracht, waar het 'tot in de eeuwigheid' wordt ingevoren voor een bedrag van omgerekend 43 duizend euro. Wanneer het meisje precies is overleden, is onbekend. Tijdens de rechtszaak mocht er niks over worden vrijgegeven, om het meisje niet 'op te jagen'.

In de laatste maanden van haar leven speurde de tiener, alleen bekend onder de initialen JS, het internet af voor informatie over cryonisme - een procedure waarbij mensen die klinisch dood zijn zo snel mogelijk worden ingevroren.

'Ik ben gevraagd uit te leggen waarom ik zoiets ongebruikelijks wil doen,' schreef het meisje in een brief aan de rechtbank, aldus de Guardian. 'Ik ben veertien jaar oud en ik wil nog niet doodgaan, maar ik weet dat dit wel gaat gebeuren. Ik geloof dat cryonisme mij een kans biedt weer te leven, zelfs als dat pas over honderd jaar is. Ik wil niet begraven worden. Ik wil deze kans."

De ouders van het meisje zijn gescheiden. Sinds 2008 had ze haar vader niet meer gezien. Toen hij vorig jaar hoorde dat ze ongeneeslijk ziek was, probeerde hij meerdere malen met haar in contact te komen. Dat wilde ze niet. Haar vader wilde dan in ieder geval afscheid van haar kunnen nemen als ze overleden was. Maar bij cryonisme moet het lichaam zo snel mogelijk behandeld worden.

'Geen enkele ouder is ooit eerder in de positie geplaatst waarin de vader van dit meisje is geplaatst,' schreef de rechter na afloop van de zaak. 'Een ruzie over de mogelijkheid voor een ouder om zijn kind te zien na haar dood is al ingewikkeld genoeg op zichzelf, zonder dat daar ook nog eens de vraagstukken rond cryonisme bij komen.'

Halverwege de rechtzaak veranderde de vader van gedachten. Hij vertelde de rechtbank: 'Ik respecteer de beslissingen die mijn dochter maakt. Dit is het enige en laatste wat ze van mij gevraagd heeft.'

De theorie achter cryonisme is speculatief en controversieel. Het is voorlopig onwaarschijnlijk dat het ooit zal lukken mensen na hun dood weer tot leven te wekken. Toch hebben zo'n 2500 mensen van over de hele wereld een contract afgesloten bij een van de twee Amerikaanse bedrijven die de procedure aanbieden. Bij een van de twee aanbieders, het Cryonics Institute, staan twaalf Nederlanders ingeschreven. Er zijn een paar honderd mensen die al zijn ingevroren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden