Minder zorg op Voorne-Putten
Na faillissement Ruwaard van Putten gaat mes in spoedeisende hulp
Het faillissement van het Ruwaard van Puttenziekenhuis heeft grote gevolgen voor de ziekenhuiszorg op Voorne-Putten. Als eerste gaat het mes in de afdeling spoedseisende hulp.
Die afdeling zal, na de geplande doorstart onder de nieuwe naam Spijkenisse Medisch Centrum, niet meer de klok rond open zijn maar alleen tussen zeven uur 's ochtends en negen uur 's avonds. "We gaan dat in samenspraak met de huisartsen regelen", aldus Anton Westerlaken, bestuursvoorzitter van het Maasstadziekenhuis, dat samen met het Rotterdamse Ikazia-ziekenhuis en het Van Weel-Bethesda ziekenhuis uit Dirksland de zorg in Spijkenisse garandeert.
"In de avond en weekends moeten mensen met een spannende zorgvraag elders aankloppen", zegt Westerlaken over de eerste gevolgen voor de patiënten van het gisteren uitgesproken faillissement. Volgens hem is dat ook mogelijk omdat de grootste verkeersdrukte in de regio Rijnmond dan verdwenen is.
Eerder deze maand sloot het ziekenhuis om financiële redenen ook al de intensive care en verloskunde. Door het faillissement verliezen 840 medewerkers hun baan. Onduidelijk is hoeveel van hen weer aan de slag kunnen na de doorstart.
Westerlaken betreurt de ontslagen, maar volgens hem is de patiënt uiteindelijk beter af. "Die krijgt wat te kiezen: wil ik twee weken wachten voordat ik in Spijkenisse geholpen word of kies ik voor een ingreep binnen een week in bijvoorbeeld Rotterdam, waar grotere ziekenhuizen zijn?"
Het moet dan wel om eenvoudige zorg gaan. Een simpele operatie aan een knie bijvoorbeeld. "Maar een nieuwe knie is complexe zorg, die moet elders."
De komende maanden moeten de vier ziekenhuizen het samen eens zien te worden over het precieze zorgprofiel. Eerder dit jaar was daar al overeenstemming over. Maar vooral doordat banken en het waarborgfonds weigerden hiermee in te stemmen, was uiteindelijk een faillissement onafwendbaar, aldus een van de 'reddende ziekenhuizen'.
Het faillissement is gisteren aangevraagd omdat de salarissen niet uitbetaald konden worden. De totale schuldenlast bedraagt ongeveer vijftien miljoen euro, nog afgezien van de hypotheekschuld.
Afgesproken is dat zorgverzekeraars de behandelingen gewoon blijven vergoeden. Daartoe zijn ze ook bij wet verplicht. Vooralsnog hebben alleen VGZ en CZ het reddingsplan van de drie ziekenhuizen omarmd. Hoeveel die instellingen zelf op tafel leggen voor de overname, is geheim. Maar overname bij faillissement is altijd goedkoper dan een 'warme' overname. Nu zijn het vooral de schuldeisers en het personeel die de rekening betalen.
undefined