Minder ziekteverzuim in kleine bedrijven

UTRECHT (ANP) - Het bijzonder warme weer zorgt vooral in grotere organisaties voor een hoger ziekteverzuim. Werknemers in het midden- en kleinbedrijf buffelen vaker door uit loyaliteit met hun collega's.

Dat concluderen woensdag de twee grootste arbodienstverleners: ArboNed, die vooral kleinere bedrijven helpt bij de verzuimaanpak en Arbo Unie, dat meer grotere organisaties begeleidt.

Traditioneel is er weinig ziekteverzuim in de zomermaanden. Met de vakantie in zicht of net achter de rug meldt gemiddeld circa 4 procent zich ziek. Dat is deze zomer niet anders volgens ArboNed, die ongeveer 50.000 werkgevers met in totaal 1 miljoen werknemers begeleid. Maar volgens Arbo Unie, dienstverlener voor 40.000 werkgevers met bij elkaar 2,2 miljoen werkenden, ligt het verzuim door de hittegolven 7,5 procent hoger dan normaal.

Loyaler

Volgens beide arbodienstverleners is het verzuim in kleinere organisaties altijd al lager, omdat werknemers loyaler zijn. Een woordvoerster van ArboNed wijst erop dat werknemers in het kleinbedrijf sneller gemist worden. ,,Mensen zijn meer op elkaar zijn aangewezen, kennen elkaar beter en lossen problemen daardoor ook makkelijker met elkaar op.'' Zo wordt er volgens haar ook eerder geaccepteerd dat het werktempo wat lager ligt dan normaal.

Werknemers die buiten werken en mensen op een werkplek zonder airconditioning hebben veel last van het warme weer. Het zijn vaker ouderen en zwaardere mensen die klachten krijgen. Ook melden zich meer personen met suikerziekte en zwangere vrouwen ziek. De klachten gaan vooral over vermoeidheid en concentratieproblemen.

Arbo Unie neemt contact op met werkgevers als het verzuim flink stijgt en adviseert hoe de uitval van personeel tegen te gaan, zodat de productie op peil blijft. Zo kunnen volgens de woordvoerster alleen petjes al helpen of zijn andere werktijden een oplossing. ,,Maar machines en apparaten die veel warmte afgeven, kunnen ook voor problemen zorgen. Soms kan apparatuur beter in een andere ruimte geplaatst worden.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden