'Minder winst medisch specialist'

Van 2001 tot 2009 nog jaarlijkse stijging van ruim 8 procent

VAN ONZE REDACTIE GEZONDHEID EN ZORG

Nadat hun winst jarenlang fors steeg, voelen de medisch specialisten nu kortingen in hun beurs.

Dat zegt de Orde van Medisch Specialisten. Het CBS becijferde gisteren dat tussen 2001 en 2009 de fiscale winst van zelfstandige medisch specialisten steeg met jaarlijks ruim 8 procent. Vanaf het begin van die periode werden specialisten per verrichting betaald en dat leverde niet alleen kortere wachtlijsten op, maar ook hogere inkomens. Berichten over deze inkomensstijging waren drie jaar geleden juist aanleiding om de winsten vanaf 2010 af te romen met 20 procent.

Of dat laatste is gelukt, daarvoor heeft het CBS nog te weinig cijfers. "De signalen uit onze achterban zijn dat er wel degelijk sprake is van een daling", zegt een woordvoerder van de orde.

Het CBS bevestigde gisteren een ander beeld dat in de discussie drie jaar geleden opdook. Sommige specialisten, zoals radiologen en de anesthesiologen, gingen er veel forser op vooruit dan anderen. Psychiaters en gynaecologen bleven achter. De cardioloog moest na 2006 zelfs inleveren. "In 2011 hebben we afgesproken dat de winst wordt verdeeld onder de verschillende specialisten, zodat die verschillen niet meer zo groot hoeven worden", zegt de woordvoerder van de orde.

De discussie rond de specialisteninkomens loopt nog volop. In het Lente-akkoord hebben de betrokken politieke partijen afgesproken dat er een onderzoek komt naar deze inkomsten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden