Minder werkloosheid onder jeugd

(Novum) - Het aantal werkloze jongeren is de afgelopen twee jaar gedaald. Ook het aantal WW- en bijstandsuitkeringen aan jongeren nam flink af. Dat blijkt uit de notitie jeugdwerkloosheid die staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk van Hoof (VVD) dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De afname van de jeugdwerkloosheid wordt vooral veroorzaakt doordat steeds meer jongeren onderwijs volgen. Dat aandeel steeg van 74 procent in 2003 tot 79 procent nu. Tegelijkertijd daalde de omvang van de groep met onvoldoende vooropleiding die niet naar school gaat en ook niet wil werken van 34 duizend naar 26 duizend.

Nederland telt meer dan anderhalf miljoen jongeren tussen 15 en 22 jaar. Van deze groep zitten er ruim 1,2 miljoen op school en 231 duizend van hen hebben een baan. Een groep van 97 duizend jongeren gaat niet naar school en werkt evenmin. Van hen zijn er 34 duizend werkloos.

De overige 63 duizend bieden zich niet aan op de arbeidsmarkt. Van hen willen er achttienduizend wel werken, maar zij zijn niet direct beschikbaar. De resterende 45 duizend jongeren willen niet werken. Zij volgen een deeltijdopleiding, zijn ziek of hebben geen duidelijke redenen om niet aan de slag te gaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden