Minder vraag om asiel in Nederland

Een vluchteling bedelt op het strand van de Griekse badplaats Petra bij toeristen in de hoop wat geld te krijgen voor eten. Beeld anp
Een vluchteling bedelt op het strand van de Griekse badplaats Petra bij toeristen in de hoop wat geld te krijgen voor eten.Beeld anp

Het aantal asielaanvragen in Europa is in één jaar verdubbeld, maar in Nederland loopt het aantal juist terug. In de eerste zes maanden van 2015 klopten 8742 nieuwe asielzoekers aan. In dezelfde periode vorig jaar liep de teller nog door tot 12.291, blijkt uit cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Nicole Besselink

Anders dan nu telde de IND de eerste drie maanden van het vorige jaar nog de nagereisde familieleden op bij het aantal asielzoekers. Dat aantal schommelde destijds rond de driehonderd per maand: te weinig om te verklaren waarom dit jaar 3549 minder asielzoekers naar Nederland kwamen dan vorig jaar.

De daling is des te opmerkelijker gezien de stijging van het aantal asielverzoeken binnen Europa. De eerste vier maanden van 2014 kreeg Europa 142.935 aanvragen te verwerken; in dezelfde periode van dit jaar waren dat er 249.715, zo bericht statistiekbureau Eurostat. Vooral in landen als Hongarije en Oostenrijk melden zich meer asielzoekers.

Geen verklaring
Hoe het komt dat Nederland dit jaar vooralsnog minder in trek is ten opzichte van andere landen, kan het ministerie van veiligheid en justitie niet zeggen. Het laat weten dat de instroom dit jaar anders is samengesteld dan vorig jaar: minder nieuwe asielzoekers, meer aanvragen voor gezinshereniging - vooral van Syriërs.

Ook René Bruin van de Nederlandse tak van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR heeft geen verklaring. "Teeven en Leers zeiden destijds dat Nederland vanwege zijn achtdaagse asielprocedure minder mensen over de vloer krijgt omdat je alleen komt als je zeker weet dat je in aanmerking komt voor een vluchtelingenstatus. Maar er zijn genoeg mensen in de wereld die daarvoor in aanmerking komen. Dat is geen verklaring."

Andere conclusie
Bruin wijst ook op de algemene trend dat asielzoekers naar landen afreizen waar al familie woont. Trekken veel Syriërs naar Duitsland, dan zal het aantal Syriërs daar gestaag stijgen. Maar of dat de Nederlandse daling verklaart? Nee, meent Bruin, want hier zijn ook veel Syriërs.

Wel trekt Bruin op basis van de teruglopende cijfers een andere conclusie. "Die laten zien dat we niet zo moeten hyperventileren. Dat is helemaal niet nodig. Het zijn geen cijfers waarvan je moet zeggen: dit is onbehapbaar voor de Nederlandse samenleving. Nederland kan dit aan."

Asielopvang in Europa
Deze cijfers kunnen geen aanleiding zijn om de asielopvang in Europa af te schaffen, zegt Bruin. "Het beeld moet niet worden gecreëerd dat Nederland en Europa met zoveel asielverzoeken te maken krijgen, dat wel móet worden overgegaan tot exclusieve opvang in de regio. 86 procent van de vluchtelingen wordt al in de regio opgevangen."

Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers stelde in april zeker tienduizend extra bedden nodig te hebben, maar is niet van plan dat aantal naar beneden bij te stellen. Die plekken blijven nodig voor de opvang van nareizende familieleden en vanwege de stokkende doorstroom van asielzoekerscentra naar huurwoningen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden