Minder volume meer spanning

De Gathering is een band in beweging. Begonnen als death metal groep, sloeg de formatie uit Oss ongeveer drie jaar geleden het pad van de (hard-)rock in. Op hun cd HOW TO MEASURE A PLANET? (Suburban cm 77268-2) zijn de rock-invloeden nog verder teruggedrongen. De dubbel-cd bevat veertien songs die vrijwel zonder uitzondering onder het kopje 'esoterisch' gevat kunnen worden.

Saskia Bosch

Slechts zeer sporadisch laten de bandleden de gitaren nog de vrije loop ('Liberty bell'). In verreweg de meeste songs heeft de band echter gekozen voor een zeer fijnzinnige instrumentatie, waarbinnen de dromerige vocalen van zangeres Anneke van Giersbergen de hoofdrol spelen. En dat doet de impact van de nummers alleen maar toenemen. Want wat de band aan volume inlevert, wordt in spanning ruimschoots gecompenseerd.

Met name in de breed uitwaaierende nummers 'Illuminating' en 'South American ghost ride' weet de Gathering een sfeervol en sprookjesachtig universum te creëren dat je niet meer loslaat. Metal-puristen zullen bij het horen van 'How to measure a planet?' ongetwijfeld de wenkbrauwen fronsen, maar tegelijkertijd niet kunnen ontkennen dat de Gathering een band is die zichzelf steeds weer met succes weet te vernieuwen.

Eveneens uit Brabant afkomstig is de formatie Jane Doe. De Tilburgse band werd drie jaar geleden opgericht en beperkte zich aanvankelijk tot het spelen van covers van onder meer Alanis Morissette, Joan Osborne en K's Choice. Ondertussen waren drummer Bas van Iersel en gitarist Bart Erkelens druk doende eigen materiaal te schrijven, met als resultaat de onlangs verschenen debuut-cd BEHIND BARS (Zaika/Dureco 11 64132).

Op dit album laat de band, die inmiddels is uitgedijd tot een kwintet, zich kennen als een absolute aanwinst voor de Nederpop. De dertien songs op 'Behind bars' pendelen tussen pop en Amerikaans getinte rock en vallen op door hun frisheid en enthousiasme. In songs als 'We chat' en 'All over now' laat Jane Doe horen bovendien over commerciële potentie te beschikken. Vooral 'We chat' heeft alles in huis om een grote hit te worden: mooie heldere vocalen van zangeres Anne Schuurmans, een sterke melodie, opzwepende gitaarriffs en een lekker swingend basloopje.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden