Minder turbulent Oman ontvangt vorstin

De komst van koningin Beatrix was vorig jaar voorpaginanieuws in de kranten van Oman. Beeld ANP

Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima hebben het staatsbezoek aan Oman, dat morgen en overmorgen plaatsvindt, wel heel grondig kunnen voorbereiden.

Normaal gesproken bezoeken leden van de hofhouding het ontvangende land enkele maanden van tevoren om het draaiboek door te nemen, maar in het geval van Oman hebben koningin, prins en prinses zelf al de generale repetitie van het staatsbezoek uitgevoerd.

Op 8 maart brachten ze een 'privébezoek' aan sultan Kaboes van Oman nadat het geplande staatsbezoek te elfder ure was afgeblazen vanwege onrust in de Golfstaat. Kaboes liet de oproerpolitie hard optreden tegen de demonstraties. Twee betogers kwamen daarbij om het leven.

Het 'privébezoek' bestond uit een galadiner in het koninklijk paleis in de hoofdstad Muscat, op veilige afstand van demonstranten. Op de deining van de Arabische lente gingen zij de straat op voor betere levensomstandigheden en democratische hervormingen.

Kritiek uit de politiek
Het staatsbezoek dat koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima morgen en overmorgen aan Oman brengen, vindt onder minder turbulente omstandigheden plaats, maar de roep om hervormingen is niet verstomd, net zomin als kritiek vanuit de Nederlandse politiek.

Het privébezoek wekte vorig jaar ergernis bij oppositiepartijen in de Tweede Kamer. Zij vonden dat het hoge bezoek uit Nederland als steunbetuiging aan sultan Kaboes kon worden uitgelegd. Dat was moeilijk te rijmen met de sympathie die Nederland betuigt aan de volksopstanden in Tunesië, Egypte en Libië.

Ook de aankondiging van het staatsbezoek leidde tot stevige kritiek uit de Kamer. "De koningin gaat toch ook niet naar Iran", vroeg SP-Kamerlid Van Bommel retorisch. Volgens oppositiepartijen en de PVV is de situatie in Oman het afgelopen jaar nauwelijks verbeterd.

Vrijheid van meningsuiting
Amnesty International maakt zich vooral zorgen over de vrijheid van meningsuiting in Oman. Het afgelopen jaar zijn verschillende bloggers mishandeld of gevangengezet, nadat ze kritiek hadden geuit op het beleid van sultan Kaboes.

In september legde een rechtbank vijf maanden gevangenisstraf op aan de uit­gever van de kritische krant Azzamn, een journalist en een ambtenaar, omdat zij de minister van justitie en diens plaatsvervanger in diskrediet zouden hebben gebracht. De drie zijn op borgtocht vrijgelaten en hebben hoger beroep tegen de straf aangetekend.

Premier Rutte antwoordde de PVV en de oppositiepartijen dat het staatsbezoek werd uitgesteld 'tot er meer stabiliteit zou zijn in Oman'. "We hebben ze niet gevraagd een ideale democratie te worden." Langs die maatlat gelegd zouden er nog maar weinig landen overblijven die de koningin met goed fatsoen kan bezoeken.

Economische belangen
In het gevolg van de koningin gaat onder leiding van minister Verhagen (economische zaken) een zware missie van 35 Nederlandse bedrijven mee naar de Verenigde Arabische Emiraten en Oman. Economische belangen wogen en wegen zwaar bij het onderhouden van de betrekkingen met Oman.

Nederland exporteerde in 2010 voor 229 miljoen dollar naar Oman. "Als de overheid en het bedrijfsleven samen optrekken, kan dat in een regio als de Golf veel verschil maken", aldus minister Verhagen. De Nederlandse scheepsbouwer Damen Schelde is in de race om vier patrouilleschepen aan Oman te leveren. Ook op het gebied van landbouw, havenbouw en technische installaties zijn er in Oman opdrachten binnen te halen.

"Juist het feit dat de koningin komt, opent alle deuren op het hoogste niveau", zei VNO-NCW-voorzitter Wientjes eerder.

Conferentie, diner en contraprestatie

Na hun bezoek aan de emiraten Aboe Dhabi en Doebai komen koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima morgen aan in Muscat, de hoofdstad van Oman. Daar wonen ze onder meer een conferentie bij met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en dineren 's avonds met sjeik Kaboes.

Woensdag staat een bezoek aan de haven van Sohar op het programma, waar Nederlandse bedrijven betrokken zijn bij de bouw
van bruggen en havenkades. 's Avonds geeft de Radio Kamer
Filharmonie als contraprestatie een concert. Donderdag vliegt het koninklijke gezelschap terug naar Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden