Minder toezicht op Russische verkiezingen

Rusland heeft gisteren waarnemers uitgenodigd voor de parlementsverkiezingen van 2 december. Maar het is slechts een kwart van het aantal dat in 2003 toekeek, en ze vallen midden in een campagne waarvan de uitkomst al vast lijkt te staan.

De Russische kiesraad nodigt 300 tot 400 waarnemers uit, waar in 2003 nog 1200 buitenlanders mochten komen. Alleen al de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zond er 400. Ook de Raad van Europa, enkele West-Europese landen en de Gemeenschap van Onafhankelijke Staten (GOS) mogen mensen sturen. Die laatste groep geldt als vriendelijk voor Rusland, terwijl met name de OVSE in 2003 nog stevige kritiek had op het democratische gehalte van de stembusgang. De waarnemers moeten bovendien op verkiezingsavond zwijgen, terwijl de OVSE normaal na sluiting van de stembussen een eerste oordeel geeft.

De campagne is al in volle gang. Elf partijen mogen meedoen, maar Verenigd Rusland (VR) gaat winnen. Die partij heeft de steun van de populaire president Vladimir Poetin, die lijsttrekker van VR is geworden, en in de peilingen op 68 procent van de stemmen staat. Belangrijke oppositieleden als Garri Kasparov mogen van de kiescommissie niet meedoen. Volgens sommige analisten en politici wil Poetin zijn persoonlijke populariteit – zo’n 70 procent – terugzien in de uitslag. „Als er een situatie komt waar gouverneurs de instructie krijgen dat VR een bepaald percentage moet halen, bijvoorbeeld een die overeenkomt met Poetins populariteitscijfer, dan komen we in een moeilijke situatie”, concludeerde Alexander Morozov van Rechtvaardig Rusland. Die partij, door het Kremlin in het leven geroepen, had gehoopt op steun van Poetin, maar zag na diens keuze voor VR haar score in de peilingen kelderen. Veel leiders hebben de partij inmiddels verlaten.

Persbureau Reuters legde de hand op twee documenten waaruit blijkt dat zoiets zeer wel mogelijk is. Recente bijeenkomsten waar burgers ’spontaan’ Poetin opriepen president te blijven, blijken te zijn georganiseerd door de overheid. Zo bevolen functionarissen in Novosibirsk dat spoorarbeiders en bejaarden in per werkeenheid gespecificeerde aantallen aanwezig moesten zijn. Poetin legt komend voorjaar zijn ambt neer, omdat de grondwet hem een derde termijn verbiedt. In maart zijn de presidentsverkiezingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden