Review

Minder tao, meer stamppot

Feng shui, tao, shamanisme: grijp een spiritualiteit beet, roer er wat recepten door en het kan naar de drukker. 'De tao van de stamppot' van André Wolf (die kok, schrijver, ontwerper, kunstenaar en pas 35 jaar is) blijkt zo'n door oosterse wijsheden gevoed boek.

Had Wolf zich maar beperkt tot zijn recepten, want die zijn aardig tot goed! Er zal altijd een markt zijn voor kookboeken met iets extra's: een witz tussen de recepten (zoals bij Claudia Roden en Mimi Sheraton) of een mooi verteld verhaal (M. F. K. Fisher, Elizabeth David). Maar dan moeten ze wel grappig zijn, in het geval van de witzen, of goed geschreven. En de soms zo kinderlijke anekdotes-met-een-moraal in deze uitgave kunnen nauwelijks boeien. Wolf getuigt graag en veel van zijn levenswijze. Dat is linke soep, want die ellenlange Amerikaansige 'testimonials' komen gauw gezwollen en belerend over, net als de zouteloze dialogen met zijn fictieve (?) keukengod Jo Kwan. Dan slaak je een zucht van verlichting als er eindelijk weer een recept opdoemt. Met een karige 60 recepten op 254 pagina's hadden we slechts één wens: schrap de tao, niet de piepers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden