Minder sjouwen én versere broodjes.

Mooier kan niet, vindt bakker Govert-Jan Wiltink uit Doetinchem, die zachte kleine broodjes bakt voor supermarktketens. Hij werkt sinds vorig jaar met een nieuwe productielijn voor broodjes, die de werkomstandigheden van bakkers verbetert. Broodbakken is nog altijd vrij zwaar werk. Er wordt 's nachts gewerkt en de bakkers moeten veel tillen in rare houdingen. Bij bakker Wiltink betekende dat continu sjouwen met kuipen vol deeg en het met de hand tien-hoog opstapelen van kratten broodjes.

Mariken Smit

En dat terwijl Wiltink nog niet eens ambachtelijk bakte: ,,Wij werkten met een tunneloven, waar de broodjes via de lopende band doorheen gaan. Wij hoefden dus niet alle platen met broodjes de ovens in- en uit te tillen.''

Het ziekteverzuim was hoog genoeg om actie te ondernemen. ,,Het lag met 8 procent ver boven het landelijk gemiddelde in de bakkersbranche, vooral door klachten aan de rug, schouders en nek. Zelf ben ik er ook een tijdje uit geweest vanwege mijn rug.''

De nieuwe productielijn slaat drie vliegen in één klap. ,,We produceren nu twee keer zoveel broodjes. Daarnaast kunnen we nu ambachtelijk bakken. Dat betekent dat de broodjes in een gesloten oven worden gebakken. Daardoor ontstaat een betere korst en heeft het broodje van zichzelf meer smaak.''

Bij de nieuwe bakkerslijn is zoveel mogelijk geautomatiseerd, vertelt P. de Waard van Van der Schoot Projecttechniek, het bedrijf dat de machine ontwierp. ,,Een robotarm plaatst de platen in boxen en een soort autootje brengt de kar naar de oven. Een andere robotarm haalt de platen er weer uit. De broodjes worden ook automatisch van de plaat gehaald.'' De machine, bij vijf bakkerijen in Nederland in gebruik, is ontwikkeld met subsidie van onder meer het ministerie van sociale zaken. Bakker Wiltink is tevreden: ,,Ons ziekteverzuim is met de helft gedaald.''

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden