Minder schoonmaak in gedeelde cel

Zes gevangenen op één cel hebben per persoon een kleinere oppervlakte af te stoffen dan gedetineerden die alleen in een cel zitten.

Dat is nog maar één van de voordelen die Justitie ziet in de mogelijkheid om zes gevangenen een cel te laten delen.

In verschillende gevangenissen maken gedetineerden zelf hun cel al schoon. Een eenmanscel moet volgens de wet minimaal tien vierkante meter groot zijn; de zesmanscellen krijgen een totale oppervlakte van 50 tot 55 vierkante meter. Justitie maakt daarbij gebruik van de wettelijke regel dat de oppervlakte van een cel 10 procent van de norm mag afwijken.

De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) zet een proef op waarbij in Lelystad kortgestrafte gevangenen met zijn zessen op één cel worden geplaatst. Het doel is op de kosten te besparen. Een gedetineerde met zijn eigen cel kost 200 euro per dag, terwijl dezelfde gevangene 150 euro kost als hij die cel met één lotgenoot deelt. Hoeveel Justitie precies kan besparen wanneer zes personen een cel delen, is nog niet bekend.

Vooral bezuinigen op de beveiliging maakt meermanscellen goedkoper. Omdat het om kortgestraften gaat, levert de lagere beveiliging geen gevaar voor de samenleving op, zegt de woordvoerder van DJI.

,,In Denemarken heb je gevangenissen zonder tralies en waar helemaal geen muren omheen staan. De gedetineerden daar lopen niet weg, ze weten ook wel dat dat geen zin heeft. Niet iedere doelgroep hoeft in een enorm beveiligde inrichting te zitten. En als je meer mensen op één cel plaatst, heb je minder personeel nodig om zicht op die gevangenen te houden.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden