Minder regels voor oma's huisje in de tuin

PvdA-Kamerlid wil meer ruimte voor nieuwe zorgconcepten

MARJON OP DE WOERD EN WILFRIED VAN DER BLES

De rummikub staat op tafel en de bridgegroepjes zijn gevormd. Iedere bewoner heeft een eigen slaapkamer en een eigen badkamer, maar om de eenzaamheid tegen te gaan is er een gezamenlijke woonkamer. "Een studentenhuis voor ouderen", zo omschrijft Otwin van Dijk het initiatief Het Thuishuis in Deurne als het gaat om vernieuwing in de zorg.

Volgens het PvdA-Kamerlid moeten dergelijke initiatieven meer ruimte krijgen. Initiatiefnemers van vernieuwende zorgconcepten, waarbij Van Dijk doelt op mantelzorgwoningen in de tuin van een familielid of groepswoningen, vinden veel hobbels op de weg. "Er ontstaan bijvoorbeeld problemen met huursubsidie, bestemmingsplannen en vergunningen."

De AWBZ - langdurige zorg - wordt wegens de bezuinigingen grondig hervormd. Afgelopen februari bleek na onderzoek van adviesbureau Berenschot dat tussen nu en 2020, 800 van de 2000 verpleeg- en verzorgingshuislocaties in Nederland moeten sluiten. Dat is het gevolg van het kabinetsbeleid om ouderen steeds langer thuis te laten wonen, aldus bureau Berenschot. "Zijn die sluitingen zo erg als er andere initiatieven tegenover staan?", vraagt Van Dijk zich af.

Van Dijk wil vooral af van grootschalige instellingen en de bureaucratie. "We moeten weer met gezond verstand en de menselijke maat naar de zorg kijken."

PvdA-Kamerlid Albert de Vries wil ook minder planologische belemmeringen. Maar helemaal zonder regels is ook niet wenselijk, benadrukt De Vries. Dat weet hij uit eigen ervaring uit zijn tijd als wethouder in Middelburg. "Mensen kunnen hun kavel opsplitsen. Van tuingrond naar bouwgrond en dan verkopen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Maar het kan wel allemaal simpeler."

"Van negatieve regels naar positieve prikkels", zo ziet Van Dijk het graag. Helemaal nieuw is dit geluid niet. In 2010 dienden de toenmalige CDA-kamerleden Jan Mastwijk en Hein Pieper moties in om de bouw van zogeheten mantelzorgwoningen, een huisje voor opa of oma in de tuin bij een familielid, gemakkelijker te maken.

Oud-minister Donner (CDA, binnenlandse zaken) heeft in reactie op deze moties de termijn voor de aanvraag van een bouwvergunning destijds verkort van een half jaar naar acht weken en de bouweisen voor dit soort woningen versoepeld. Van Dijk: "Helaas heeft dit niet opgeleverd wat we ervan verwacht hadden. Anders kregen we niet zoveel meldingen. Er zijn nog steeds hobbels te nemen."

Met hobbels doelen Van Dijk en De Vries bijvoorbeeld op de duur van de tijdelijke huisvesting. De Vries: "Hoe voorkomen we dat de huisvesting definitief wordt?" Tijdelijke bouw heeft namelijk een keerzijde. De mantelzorgwoning mag volgens het Bouwbesluit maar een beperkte periode aanwezig zijn. "Oma leeft mogelijk langer. Daar moeten we dan wel rekening mee houden", stellen beide heren. "We moeten dit land echt wat minder ingewikkeld maken."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden