Minder protocollen, minder pillen, meer gezond verstand

Beeld anp

De zorg in Nederland is goed, en dus duur. Afgelopen zaterdag vroeg Monic Slingerland in haar rubriek lezers om tips om de zorg betaalbaar te houden. Hier onder enkele praktische voorbeelden hoe bespaard kan worden op de kosten in de gezondheidszorg.

Vinkjes

Om de financiering beheersbaar te houden zou je, bijvoorbeeld bij een afdeling voor psychosomatische cliënten die min of meer dezelfde indicatie hebben, één bedrag per afdeling kunnen geven. Geen verantwoording voor van alles en nog wat afleggen en vink-jes zetten voor doodnormale handelingen. Mensen die thuis wonen hoeven ook niet voor ieder wissewasje verantwoording af te leggen.

Tineke Terwal Eelde (lid cliëntenraad)

Geldverslindend

In het voorjaar van 2015 kwam ik na een verkeersongeval eerst in het ziekenhuis en daarna in een revalidatiekliniek. Ik verwachtte dat ik een eigen bijdrage zou moeten betalen van 10 euro per dag en zou dat redelijk hebben gevonden, maar dat hoefde niet. De revalidatiekliniek had overbodige geldverslindende constructies. Zo moesten ontslagen patiënten voor simpele fysiotherapie naar de revalidatiekliniek blijven komen. Dat betekent taxivervoer, terwijl in de woonplaats van deze patiënten uitstekende fysiopraktijken gevestigd zijn.

E.JM. Koudijs-Arnoldt Ermelo

Afwijken van protocollen

Jarenlang is apneu bij mij behandeld met een bitje in de mond. Toen ik dat niet meer verdroeg, moest ik een ander apparaat. Tot mijn verbazing vertelde de arts me dat ik een nacht moest slapen in het ziekenhuis voor het stellen van een diagnose. De arts zei dat het zo moet van de verzekering. Na het aanmeten moest ik weer een nacht naar het ziekenhuis om te kijken of de therapie aansloeg. Onnodig 2500 euro uitgegeven omdat de verzekering artsen niet vertrouwt.

Kees de Ridder Groningen

Kritisch kijken

Kijk kritisch naar medicijngebruik en specialistenbezoek. Mijn man is tien jaar ziek geweest en vijf jaar geleden overleden. Vele specialisten passeerden zijn bed, met elk hun eigen visie en schreef medicijnen voor. Ik maakte een overzicht van alle, soms vijftien verschillende medicijnen. In overleg met huisarts en apotheker lieten we medicijnen vervallen. Ook herhaalbezoeken aan specialisten lieten we vervallen.

Janny Hinfelaar Zeist

Bewijs van bestaan

Mijn dementerende moeder woont sinds twee jaar in kleinschalig begeleid wonen. Het aanvragen van een pgb bij de SVB kostte erg veel moeite en tijd. Veel dubbele correspondentie en vele telefoontjes en zelfs met de dementerende in rolstoel naar het zorgkantoor moeten reizen, om daar te laten zien dat ze echt bestaat.

Helma Smulders Helmond

Controle op declaraties

Na een ongeluk met de fiets werd ik met de ambulance naar het AZ in Leiden vervoerd en daar behandeld. Na een scan mocht ik naar huis. Later kreeg ik een rekening van mijn zorgverzekering. Ik moest mijn eigen risico bijdragen, de ambulance kostte ca. 1300 euro. Bij navraag bij de verzekering of ze ook een rekening van het ziekenhuis hadden ontvangen bleek dat een scan daar niet op voorkwam. Ik pleit ervoor dat altijd een kopie van de rekening naar de patiënt gaat. Er is anders geen enkele controle op die declaraties.

Bob Kos Heiloo

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden