Minder productie, lager loon

Moeten 'dure' 45-plussers minder gaan verdienen? De meeste lezers hebben er geen bezwaar tegen. Een enkeling vraagt zich af hoe de rekeningen betaald moeten worden.

Hoge lasten, hoge lonen

Twintig jaar terug was er al discussie of het niet beter zou zijn het loongebouw zo in te richten dat een werknemer bij elke leeftijd een salaris krijgt dat past bij zijn prestaties. Het salaris zou dan vanaf 25 jaar snel stijgen en een maximum bereiken bij een leeftijd tussen de 40 en 45 jaar. Vanaf die leeftijd zullen de prestaties van de werknemer een tijd lang gelijk blijven om vervolgens te dalen. Het salaris daalt mee. Deze opzet past beter bij de waarde van de werknemer voor het bedrijf en geeft de werknemer het hoogste salaris als die de hoogste lasten heeft. Wel zullen de werknemers hun lasten zoals hypotheken, levensverzekeringen, pensioenen sneller moeten aflossen c.q. opbouwen dan nu.

Gjalt Gaikema Dedemsvaart

Omgekeerde wereld

Mijn kleine wereld verschilt kennelijk van de grote wereld. Van onze oudste zoon kregen wij met kerst een weekje Barcelona all-in 'zodat wij er ook eens uit kunnen'. Onze tweede zoon nam mij op zijn kosten mee naar Californië waar we na zijn wetenschappelijk congres met een camper naar Death Valley en Yosemite National Park zijn geweest. Onze jongste zoon tenslotte is een alleraardigste goedbetaalde workaholic die in Nederland werkt voor een Canadees-Australisch bedrijf, wat het voordeel heeft dat hij de klok rond met collega's contact kan hebben. Maar als het andersom zou zijn, ik koopkrachtig en zij een stuk minder, dan zou ik met alle liefde bijspringen en inleveren.

Koos Dansen Arnhem

Verhoog salaris jongeren

Ik heb nooit begrepen waarom jongeren voor hetzelfde werk minder verdienen dan ouderen. Die ongelijkheid dient te worden rechtgezet; niet door ouderen minder te laten verdienen, maar door het salaris van jongeren te verhogen tot het niveau van die ouderen. Dat aandeelhouders dan minder winst maken, moeten ze voor lief nemen.

Ruud Moors Utrecht

Amerikaanse praktijken

Als het idee om 45-plussers minder te betalen doorgezet wordt, zou dat een volgende stap zijn naar een Amerikaanse samenleving. Willen we dat echt? Dan leven onze kinderen over vijftien jaar in een maatschappij waar vaste banen niet meer bestaan, en men alleen op uurbasis aan de bak komt. Weg zekerheden en weg solidariteit. Natuurlijk moeten we ons salarishuis in de gaten houden. Besparen op loonkosten kan ook op andere manieren dan het korten van 45-plussers. En hoezo kunnen ouderen met een lager salaris makkelijker switchen van baan? Maar 3 procent van de werkloze 'ouderen' vindt een nieuwe baan, de rest komt niet meer aan de bak! Die selectie vindt plaats op leeftijd en niet op salaris.

Hans Heijkant Waspik

Afgedankt of actief?

De situatie zal per persoon verschillen. Maar altijd geldt de vraag wat verkieslijker is: afgedankt worden of actief blijven op lager niveau met lager inkomen, maar wel gewaardeerd? Mogelijk met inkomen zelfs hoger dan de WW.

J.A. Wiegel Middelburg

Lager salaris? Onmogelijk

Mijn man en ik, allebei 50-plus, hebben samen één baan, inkomen modaal. Als we minder zouden verdienen, moeten we allebei op zoek naar meer werk. We hebben ook nog een zoon van 15. Maar waar vind je werk als 50-plusser? Geen werk toen we rond 1980 op de arbeidsmarkt kwamen, straks langer doorwerken en nu ook nog tegen een lager salaris? Misschien dat dit kan bij topsalarissen. maar niet bij mensen met een modaal inkomen.

Cora Berghout Zwijndrecht

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden