Minder plofklassen op de basisschool

Beeld anp

'Plofklas' mag dan gekozen zijn tot Woord van het Jaar 2017, het aantal grote klassen op de basisschool is juist licht gedaald. In 2016 had 35 procent van de klassen meer dan 25 leerlingen, in 2017 was dat nog 32 procent. 

Dat blijkt uit cijfers die het ministerie van onderwijs vandaag naar de Tweede Kamer stuurde. De daling komt vooral doordat er minder klassen zijn met tussen de 31 en 35 leerlingen. Het aantal erg grote klassen, met meer dan 35 kinderen, is met 0,3 procent gelijk gebleven.  

Twee derde van de groepen heeft minder dan 26 leerlingen. De gemiddelde groepsgrootte is met 23 leerlingen per klas al jaren min of meer stabiel. Verder blijkt dat scholen met veel achterstandsleerlingen kleinere klassen hebben dan scholen met een vrij gemiddelde groep kinderen. 

Werkdruk

De cijfers stroken niet met het geluid dat het PO-Front, de gelegenheidscoalitie van werkgevers en vakbonden die de stakingsacties van leraren organiseerde, de afgelopen maanden liet horen. Door het tekort aan leraren zouden klassen steeds groter worden, waardoor de werkdruk voor zittende leraren toeneemt. 'Plofklas' werd eind 2017 zelfs verkozen tot Woord van het Jaar in de verkiezing van Onze Taal.

"De relatieve afname gaat samen met de invoering van passend onderwijs", reageert leerkracht Thijs Roovers van PO in Actie. Daardoor zitten in klassen meer leerlingen met leer- en gedragsproblemen dan voorheen. Dat maakt een klas van 27 kinderen volgens hem onvergelijkbaar met een net zo grote klas vijf jaar geleden. 

Roovers: "De relatieve afname is goed nieuws. Ondertussen wordt het wel een onmogelijke uitdaging om al die groepen te bemannen. De leerkrachten zijn simpelweg op."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden