Minder plastic in magen Noordzeevissen dan gedacht

Vissen in de Noordzee hebben veel minder plasticsoep in hun maag dan tot nu toe werd gedacht. Dat blijkt uit onderzoek van Imares Wageningen UR en Wageningen University, dat binnenkort wordt gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental Science and Technology.

De onderzoekers bekeken de maaginhoud van ruim 1203 vissen uit de Noordzee. Bij 33 vissen, nog geen drie procent van de onderzochte dieren, werd daarin plastic aangetroffen. Wel was er verschil tussen soorten vis. De magen van makrelen en grauwe ponen waren geheel plasticvrij, terwijl ruim dertien procent van de onderzochte kabeljauwen wel plastic in zijn maag had. Ook bij haring, wijting, horsmakreel en schelvis werd plastic gevonden. Van deze soorten had tussen één en zes procent stukjes plastic ingeslikt.

Vis uit het zuidelijke deel van de Noordzee bevatte vaker plastic dan vis van noordelijker vangplaatsen.

De stukjes plastic waren allemaal kleiner dan vijf millimeter, en zelden troffen de onderzoekers meer dan twee stukjes aan in dezelfde vis.

De vissen met plastic in hun maag verkeerden allemaal in een goede conditie. Niet verwonderlijk, vindt Edwin Foekema, die het onderzoek leidde. "De stukjes plastic zijn zo klein dat ze naar verwachting het vissenlichaam via natuurlijke weg kunnen verlaten, zonder schade aan te richten." Foekema denkt dat de vissen de stukjes plastic per ongeluk met water hebben ingeslikt, en dat ze heel goed in staat zijn om grotere stukken plastic te herkennen als niet eetbaar. Dat is anders dan bij sommige vogels die wel grotere stukken plastic voor voedsel aanzien en inslikken. Die troep blijft in het maag-darmkanaal zitten, waardoor de conditie van de vogels achteruit gaat.

Vorig jaar deed Wageningen onderzoek naar de effecten van minideeltjes plastic op zeeorganismen. Deze 'nano'-deeltjes komen in zee door afbraak van plastic zwerfafval of via het rioolwater, waarin zeep- en cosmeticaresten meekomen. Mosselen die worden blootgesteld aan zulke deeltjes blijken minder te eten en dus ook minder goed te groeien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden