Alcoholmisbruik
Minder overmatige drinkers, maar onder jongeren daalt het alcoholgebruik niet
Steeds minder Nederlanders drinken grote hoeveelheden alcohol op meerdere dagen van de week. Ondertussen stagneert de dalende trend voor alcoholgebruik bij minderjarigen.
Avond aan avond meerdere glazen wijn, bier of andere alcoholische dranken nuttigen. Nederlanders doen dat steeds minder. Dat concludeert de Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (Stiva) op basis van recente cijfers van het RIVM, het CBS en het Trimbos Instituut.
Het aantal overmatige drinkers is in 2022 afgenomen. In 2021 dronk 7,3 procent van de Nederlandse volwassenen nog ‘overmatig’, het afgelopen jaar daalde dat percentage naar 6,5 procent. Vrouwen zijn een overmatig drinker wanneer ze meer dan veertien glazen alcoholhoudende drank per week nuttigen. Voor mannen ligt de grens op meer dan twintig glazen. Het aandeel overmatige drinkers neemt al geruime tijd af. In 2014 dronk nog bijna 10 procent van de volwassenen overmatig.
Meer aandacht voor gezondheid
Stiva, opgericht door de alcoholsector zelf, noemt de dalende trend ‘heel positief’. “De overgrote meerderheid drinkt inmiddels verantwoord”, zegt directeur Peter de Wolf. Hij denkt dat het deels komt omdat mensen zich steeds bewuster worden van de risico's van overmatig drinken. “De consument is sowieso op veel vlakken met gezondheid bezig.”
Toch is het aantal ‘zware’ drinkers het afgelopen jaar niet gedaald. Zware drinkers zijn mensen die weliswaar niet iedere avond drinken, maar wel ten minste één keer in de week veel glazen nuttigen op één avond. Voor vrouwen geldt dat ze een zware drinker zijn wanneer minimaal één keer in de week meer dan vier glazen op één avond drinken. Mannen zijn een zware drinker bij meer dan zes glazen op één avond.
In 2022 voldeed 8,3 procent van de achttienplussers aan die definitie, net als in 2021. In 2020 was 7,7 procent van de volwassenen een zware drinker. Over de lange termijn is wel een lichte daling te zien waar het de zware drinkers betreft, want in 2014 dronk nog 9,2 procent van de volwassenen veel op één avond.
Betere controles door flitsbezorgers
Waar het minderjarige drinkers betreft, is het beeld ook minder positief. Ook naar het alcoholgebruik van jongeren wordt al jaren onderzoek gedaan. Tussen 2003 en 2015 daalde het aandeel jongeren tussen de 12 en 16 dat desgevraagd zei de afgelopen maand alcohol te hebben genuttigd van ruim 55 procent tot ongeveer een kwart. Sinds dat jaar daalt het percentage weer licht, tot 27,8 procent afgelopen jaar.
Stiva erkent dat dit geen goede ontwikkeling is. “We kunnen wel zeggen: ‘fantastisch, job done’, maar we hebben nog genoeg te doen. Dit is daar het meest prominente voorbeeld van”, zegt De Wolf. Ook Stiva wil eraan bijdragen dat minderjarigen geen alcohol meer kunnen krijgen. De Wolf zegt momenteel in gesprek te zijn met de flitsbezorgers, omdat blijkt dat jongeren via die weg soms toch bier en wijn kunnen kopen, ook al zijn ze nog geen achttien.
Lees ook:
Waarom het gepolder over alcohol niets opleverde: ‘We hebben vier jaar verknald’
Overleg met gezondheidspartijen en de alcoholindustrie om problematisch drinken aan te pakken liep uit op een deceptie. Een reconstructie van vier jaar praten, wantrouwen en lobby.