Minder oogletsel bij kinderen door brillen

Een jongen in Nieuw-Beijerland steekt, voorzien van speciale vuurwerkbril, een vuurpijl aan tijdens de jaarwisseling. In tientallen gemeenten werden de veiligheidsbrillen op scholen uitgedeeld en dat lijkt een positief effect te hebben gehad op het aantal oogletsels. In het Oogziekenhuis Rotterdam werden minder kinderen binnengebracht dan vorig jaar.

Het slechte nieuws is volgens oogarts Tjeerd Faber dat er wel meer slachtoffers van het vuurwerk op zijn afdeling terecht zijn gekomen. Dit jaar waren dat er 24, tegen 20 vorig jaar. Die toename verklaart de arts uit de harde wind. "Mensen werden slachtoffer van andermans vuurwerk. Door de wind gingen veel pijlen horizontaal en dan is de ellende niet te overzien."

Volwassenen realiseren zich volgens Faber te weinig hoe gevaarlijk vuurwerk is. "Ze denken: dat overkomt mij niet". Dat veel kinderen met een vuurwerkbril de straat opgaan is mooi, zei Faber, maar de enige echt afdoende maatregel is een verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden