Minder Nederlandse faillissementen

Tegen de wereldwijde trend in gaan steeds minder Nederlandse bedrijven over de kop. Al wil ’niet failliet’ bij eenmanszaken niet altijd zeggen dat ze overleven.

De terugloop van het aantal faillissementen in Nederland, begonnen in 2006, houdt aan. In de eerste helft van dit jaar sprak de rechter 3200 faillissementen uit, een daling van 22 procent ten opzichte van vorig jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Al twee jaar lang daalt het aantal Nederlandse faillissementen fors, tot 5170 in 2007. Het CBS geeft aan dat, naast economische groei, een wijziging in de Wet schuldsanering natuurlijke personen de daling veroorzaakt. Door die verandering, in januari dit jaar, moeten eenmanszaken en particulieren meer bewijzen aanvoeren voor financiële problemen. Ook zoeken bemiddelaars samen met schuldeisers naar redelijke oplossingen, om te voorkomen dat de eisers voor relatief lage bedragen direct een faillissement eisen bij de rechter. Mede hierdoor neemt het aantal faillissementen van eenmanszaken af met 36 procent. Dat wil niet zeggen dat deze bedrijfjes ook minder vaak stuklopen: het is een definitiekwestie, bevestigt de Raad voor Rechtsbijstand.

In de industrie, bouw en horeca sluiten wel steeds minder bedrijven de deuren. Binnen de kleinere bedrijfstakken vervoer, opslag en communicatie, alsook in de landbouw en visserij vallen percentueel gezien steeds meer bedrijven om, maar dat zijn relatief gezien weinig gevallen.

Volgens de grote kredietverstrekker Euler Hermes ligt de algehele daling in Nederland aan het positieve economische klimaat. Ook voorzichtige hypotheekverstrekking zou er toe leiden dat minder bedrijven bankroet eindigen.

Nederland ontwikkelt zich tegen de wereldwijde trend in. Uit eerder onderzoek van Euler Hermes blijkt dat wereldwijd steeds meer bedrijven stuklopen, met een stijging van 5 procent, ook in Europa. De sterkste stijging van het aantal faillissementen doet zich voor in de Verenigde Staten: in 2007 met 50 procent en dit jaar verder met 5 procent. Dit komt door de toename van rentetarieven, de daling van huizenprijzen en de kredietcrisis. Die nadelige economische omstandigheden raakt ook China. Toch steeg het aantal geregistreerde faillissementen er dit jaar slechts naar 4600. Volgens Euler Hermes is dit een fractie van het aantal bedrijven dat technisch gezien aan de grond zit, omdat de telling juridisch en politiek wordt beïnvloed.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden