Minder Nederlanders gepakt bij Europese controle

(Novum) - Het aantal Nederlandse bestuurders dat teveel gedronken heeft daalt in tegenstelling tot de rest van Europa. Bij controles in heel Europa werden van 10 tot 16 december meer beschonken chauffeurs betrapt dan bij een soortgelijke controle eerder dit jaar.

In Nederland liepen 446 van de bijna 37 duizend gecontroleerde mensen tegen de lamp, ongeveer 1,2 procent van het totaal. Dat is gemiddeld de helft van de 22 andere landen waarin werd gecontroleerd. Volgens een politiewoordvoerder komt dat onder andere door de BOB-campagne. "Mensen worden steeds meer bewust dat alcohol en verkeer niet samen gaan."

In Duitsland werden relatief de meeste mensen betrapt. Van de gecontroleerde bestuurders bleek dat elf procent te veel gedronken had. Daar werden ook de meeste bestuurders na een drugstest positief bevonden. Van de 1983 op drugs gecontroleerde personen testten er 299 positief. In Denemarken werden de minste mensen betrapt. Nog geen half procent had meer gedronken dan toegestaan.

Het samenwerkingsverband van Europese politiekorpsen Tipsol controleerde 884.361 bestuurders waarvan 22.424 teveel alcohol in hun bloed hadden. Dat is 2,5 procent, 0,4 procent meer dan vorig jaar. In het ene land is meer alcohol toegestaan dan in andere.

Volgens Tipsol-directeur Adam Briggs bevestigt de stijging de noodzaak van de alcohol- en drugscontroles. Hij maakt zich zorgen over het stijgende aantal overtreders en vindt dat de uitgaven van de politiekorpsen moeten worden verdubbeld om dit te bestrijden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden