Minder Nederlanders doen rijexamen

In 1998 hebben ruim 241 000 Nederlanders hun rijbewijs gehaald, een afname van ongeveer 2000 ten opzichte van 1997. Dat meldde het Centraal bureau rijvaardigheidsbewijzen (CBR) gisteren in zijn jaarverslag. Het aantal mensen dat een rijexamen aflegde nam af van 536 000 in 1997 naar 517 000 in 1998.

Het slagingspercentage steeg met 1,4 procent. De toename is te danken aan de toenemende professionalisering van de rij-instructeurs en de betere voorbereiding van de kandidaten. Bij het eerste praktijkexamen voor de personenauto steeg het aantal geslaagden met 2,5 procent ten opzichte van 1997.

In 1998 deden 36 000 potentiële automobilisten een proefexamen, van wie 85 procent vrijstelling kreeg voor bijzondere verrichtingen.

Volgens het CBR nam de stress bij examenkandidaten daardoor af en slaagden meer kandidaten bij hun eerste poging. Ten opzichte van 1997 deden twee keer zo veel kandidaten een proefexamen.

Het aantal onderzoeken naar medische ongeschiktheid van ouderen neemt de laatste jaren toe door de toenemende vergrijzing. Bijna 10 procent van de 88 000 onderzochte ouderen bleek medisch ongeschikt.

Het CBR merkt oogproblemen, traagheid en beginnende dementie aan als reden dat mensen van zeventig jaar en ouder niet meer mogen rijden.

Uit het CBR-rapport blijkt dat de gezamenlijke rij-exameninstelingen van de Europese Unie de keuringsleeftijd voor oudere automobilisten vanaf 2004 willen verlagen tot 60 jaar. In Nederland zijn oudere bestuurders nu nog vanaf hun zeventigste verjaardag verplicht om zich te laten keuren.

Een woordvoerder van de ouderenbond Anbo noemt de verlaging van de keuringsleeftijd 'arbitrair'. Hij pleit voor de invoering van een periodieke keuring voor alle rijbewijsbezitters. ,,Wij vinden de huidige grens van 70 jaar al leeftijdsdiscriminatie. Met 60 jaar hebben we nog veel meer moeite.''

De Anbo heeft ook kritiek op de inhoud van de test die te veel gericht zou zijn op de fysieke gesteldheid van de oudere. De rijvaardigheid zou naar mening van de Anbo voorop moeten staan bij de keuring. redactie binnenland

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden