Minder nachtdiensten voor wegwerkers

amsterdam – Omdat stress bij wegwerkers toeneemt als gevolg van het vele nachtwerk, wil Rijkswaterstaat de roosters lichter maken.Uit onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) van eind juni bleek dat het nachtwerk aan de weg de laatste jaren flink is toegenomen. Het gevolg is stress en een ontregeld gezinsleven.

Rijkswaterstaat gaat nu kijken of de diensten om acht uur in plaats van elf uur ’s avonds kunnen beginnen. De eindtijd blijft gehandhaafd, zodat de nachten die resteren langer zijn. Zo wordt het mogelijk minder nachtdiensten in te roosteren.

Nu zijn wegwerkers relatief veel tijd kwijt aan het afzetten van de weg. De verlenging van de werktijd door vroeger te beginnen levert volgens het EIB 10 tot 35 procent kostenbesparing op. Met de langere nachtdiensten keert de wegbeheerder terug naar de jaren negentig, toen werk aan de weg ook al eerder begon.

In de branche wordt verschillend gereageerd op het plan. Leen van Dijke van bouwbedrijf Volker Wessels vreest voor uitstroom van personeel omdat de huidige werktijden financieel interessanter zijn. Toeslagen in de nacht en het weekend kunnen oplopen tot honderd procent.

Volgens Ton Ros, projectleider van bouwbedrijf Mourik Groot-Ammers, willen wegwerkers best minder nachtdiensten draaien. „Dan zien de kinderen hun vader nog eens. Die ligt nu nog op bed als ze wakker worden.” De angst van Volker Wessels deelt Ros niet. „Er zijn wel mensen die voor het geld gaan, maar dat is een minderheid.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden