Minder mooie site, nog steeds meer huizen

amsterdam – Jaap.nl claimt meer huizen op zijn site te tonen dan Funda, de site van de Nederlandse Vereniging van Makelaars. Volgens Jaap-directeur Tim Scholte blijft dat zo, ook nu hij van de rechter geen Funda-gegevens meer mag overnemen.

Als je een tekst schrijft, dan heb je daar toch rechten op?

„Ik gun iedere schrijver het recht op zijn tekst, maar bij makelaars heb je het bepaald niet over originele eigen teksten. Ze gebruiken ongeveer honderd woorden, zoals riant, knus en zonnig. En het doel van een makelaar is niet het maken van teksten maar huizen verkopen. Direct na de verkoop is zijn tekst waardeloos.”

Dan nog: het is toch een beetje té makkelijk om werk van anderen te kopiëren en daarmee je geld te verdienen?

„Wij halen veel informatie van de sites van makelaars, maar we concurreren niet met die makelaars. In tegendeel. Wie bij ons een huis vindt moet doorklikken naar de site van de betreffende makelaar voor informatie over zijn kantoor en dergelijke Dan krijgt de makelaar dus bezoek op zijn site en daar kan hij ook hypotheken en zo aanprijzen. Bij Funda hoef je niet door te klikken.”

Waarom zouden makelaars dan niet allemaal op Jaap willen staan?

„Tja. We hebben van vijftig leden van de NVM, veelal traditionele kantoren, te horen gekregen dat ze niets met Jaap te maken willen hebben. Maar honderd andere NVM-leden, veelal jonger en met een moderne eigen site, steunen ons openlijk. Ik denk dat makelaars het overigens niet aan hun klanten kunnen uitleggen dat hun huis niet op Jaap te koop staat. Die klant wil dat zijn huis wordt verkocht, daar betaalt hij zijn makelaar voor.”

Van de rechter mag Jaap nog slechts een beschrijving van 155 leestekens en een klein fotootje overnemen. Wat nu?

„Alle makelaars die bezwaar maken zullen we keurig volgens de normen van de rechtbank behandelen. Dat moet binnen 48 uur na de uitspraak van dinsdag. Dus krijgen we nu een minder mooie site. Maar de makelaars die ons steunen, en dat zijn er in totaal nu al duizend, zullen we extra aandacht geven. Bij de andere makelaars melden we waarom hun huis niet goed is te zien.”

U gaat geen huizen van NVM-makelaars helemaal van uw site halen?

„Nee, dat is ook niet nodig. We blijven dus meer huizen aanbieden dan Funda, want daar zie je alleen de huizen van NVM-makelaars en bij ons ook huizen die door andere makelaars en huiseigenaren zelf worden aangeboden. En bovendien gaan we absoluut in hoger beroep.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden