Minder misdrijven en vuurwerkklachten tijdens jaarwisseling dan vorig jaar

Een vuurwerkshow tijdens de jaarwisseling in Hilversum. Beeld anp

Ondanks een aantal arrestaties en enkele grote branden in verschillende delen van het land verliep de jaarwisseling dit jaar relatief rustig. Er waren minder zware misdrijven, minder aanhoudingen en minder vuurwerkklachten ten opzichte van vorig jaar. Het gaat om eerste, voorlopige politiecijfers.

'De politie ziet een verschuiving van het aantal zwaardere delicten naar lichtere overtredingen, die vaak door de politie kunnen worden afgedaan.' Dat zei minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) vanavond op een persconferentie rond de viering van oud en nieuw. De politie verrichtte 576 aanhoudingen, dat waren er vorig jaar op 1 januari 824.

'Er waren minder aanhoudingen en er was een lichte afname van het geweld tegen agenten en hulpverleners', aldus Opstelten. 'Tienduizenden mensen hebben de vuurwerkshows bezocht die door gemeenten zijn georganiseerd. Daar was het druk maar gezellig.'

Volgens Opstelten hebben vuurwerkvrije zones, kortere afsteek- en verkooptijden en vuurwerkshows bijgedragen aan de positieve trend. Hij wil dit instrumentarium de komende jaren 'verder uitbouwen'. 'Maar tevreden ben ik niet, het moet beter.'

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie tijdens een persconferentie rond de viering van oud en nieuw. Beeld anp

Substantiële daling

In 2013 zijn 8.413 incidenten gemeld, tegenover 8.236 tot nu toe tijdens deze jaarwisseling. Het Openbaar Ministerie heeft tot dusver 377 zaken aangebracht. Op 1 januari vorig jaar lag dat cijfer op 615. Opstelten spreekt van een 'substantiële daling'. Er worden meer zaken door de politie afgehandeld. Acht zaken zijn geselecteerd voor het supersnelrecht.

De brandweer hoefde minder vaak uit te rijden dan vorig jaar. Er kwamen een kwart minder meldingen binnen. Het drukst was het voor de brandweer in Rotterdam en Den Haag. 40 procent van de 4.253 meldingen kwam uit die twee regio's, zo blijkt uit een inventarisatie onder 25 korpsen. Een paar grote branden sprongen er uit. Naast de grote brand in Alkmaar brandden in Uden twee basisscholen af en in Dirksland was er brand in een loods.

Op het strand van Scheveningen wordt vuurwerk afgestoken om het begin van het nieuwe jaar 2015 in te luiden. Beeld anp
Het vreugdevuur op het strand van Scheveningen. Beeld ANP

Tientallen gewonden, geen doden

Tientallen mensen raakten gewond door vuurwerk. In de meeste gevallen ging het om verwondingen aan handen en ogen. Doden door vuurwerk vielen er niet. De meeste ziekenhuizen spreken van een 'normale jaarwisseling'.

In de meeste grote steden bleven grote incidenten uit. In veel steden werd de woensdagnacht omschreven als een 'gewone stapavond', zoals de zaterdag. In de Utrechtse wijk Hoograven bekogelde een groep jongeren politieagenten met stenen en vuurwerk. In Nijmegen en Culemborg moest de Mobiele Eenheid er aan te pas komen om de rust te herstellen.

In Rotterdam kwam wel een man om het leven, maar vuurwerk was niet de oorzaak. Hij was bij de Erasmusbrug in de Nieuwe Maas gevallen. Ook kwamen twee mensen om in het verkeer.

Op het strand van Scheveningen wordt vuurwerk afgestoken onder toeziend oog van politieagenten. Beeld anp

Minder vuurwerkklachten

Het meldpunt vuurwerkoverlast.nl heeft tot nu toe 68.000 klachten binnengekregen. Vorig jaar was dat op 1 januari meer dan 80.000. Dit zei de oprichter van het meldpunt, het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Arno Bonte, vandaag.

Op oudejaarsavond klaagden ongeveer 5.000 mensen over schade door vuurwerk, gevaarlijke situaties op straat en smog door vuurwerk, waar vooral mensen met longklachten last van hadden. Volgens Bonte hebben de vuurwerkvrije zones goed gewerkt. Er kwamen maar 23 meldingen binnen van mensen omdat in een vuurwerkvrije zone vuurwerk werd afgestoken.

Het meldpunt, dat op 24 december openging, blijft nog tot 3 januari open voor het publiek. Daarna worden de klachten verwerkt in een rapport dat wordt aangeboden aan 25 burgemeesters en de Tweede Kamer.

Er zijn dit jaar minder vuurwerkklachten binnengekomen dan vorig jaar. Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden