Minder mensen met een WAO- of WW-uitkering

Van onze redactie economie ZOETERMEER - Er lijkt een kentering te komen in de groei van het aantal uitkeringen voor arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. Voor het eerst sinds 1991 signaleert het onafhankelijke College van toezicht sociale verzekeringen (CTSV) een daling van het aantal mensen dat een beroep doet op deze voorzieningen.

Nederland telde in januari 1994 nog 920 000 mensen met een AAW- of WAO-uitkering. Het aantal arbeidsongeschikten daalde sindsdien gestaag tot 865 800 in augustus van dit jaar. Als de gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid naar verhouding wordt meegeteld, blijkt dat ook het aantal 'uitkeringen herleid naar volledige arbeidsongeschiktheid' (heva's) is gedaald, namelijk tot 733 800.

Verder neemt het aantal werkloosheidsuitkeringen af. In augustus hadden 386 000 mensen een WW-uitkering, evenveel als in juli. Als de seizoensinvloeden worden meegerekend, betekent dit een daling. Volgens het CTSV is het aantal WW-uitkeringen gedaald omdat minder mensen een nieuwe uitkering hebben aangevraagd. Tegelijkertijd blijft het aantal beëindigde uitkeringen stijgen, zodat het CTSV een verdere daling verwacht van het aantal mensen in de WW.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden