Minder meldingen van discriminatie

Beeld uit televisiespot tegen discriminatie. Beeld -

Minder mensen stapten vorig jaar naar de politie of een andere instantie om discriminatie te melden. Of discriminatie ook daadwerkelijk verminderd is, durven onderzoekers niet te zeggen.

Dat is te lezen in een overzichtsrapport dat in opdracht van de politie en het ministerie van Binnenlandse Zaken is gemaakt. Het aantal meldingen is de afgelopen vier jaar niet zo laag geweest als nu.

Vooral bij het meldpunt voor internetdiscriminatie (MiND) kwamen fors minder klachten binnen. In 2017 liep het juist storm bij MiND, maar het aantal meldingen is na een daling van 57 procent weer op hetzelfde niveau als voorheen.

Het is moeilijk om de terugloop precies te verklaren, vinden de onderzoekers. Het zou kunnen dat nieuwe gedragsregels van Facebook en andere internetbedrijven het aantal meldingen van onlinediscriminatie hebben gedrukt. Ook denken de onderzoekers dat er vorig jaar minder spraakmakende incidenten waren, die een heftige maatschappelijke discussie over discriminatie ontketenden. De zwartepietendiscussie zorgde in het verleden bijvoorbeeld voor een duidelijke piek in het aantal meldingen. 

Taai probleem

Maar of er daadwerkelijk sprake is van minder discriminatie, durven onderzoekers niet te zeggen. Het zou ook kunnen dat mensen daarover minder gauw aan de bel trekken. Daarbij benadrukt is de daling licht en blijft discriminatie op grofweg dezelfde manier opspelen. Dat duidt er volgens het rapport op dat het gewoon een taai probleem is waar weinig schot in zit.

De politie registreerde in 2018 3299 meldingen van discriminatie, 6 procent minder dan een jaar eerder. Bij lokale antidiscriminatiebureaus kwamen 4320 meldingen binnen. Dat was in 2017 nog 8 procent meer.

Melders van discriminatie voelen zich nog altijd verreweg het vaakst weggezet om hun herkomst, is te lezen in het rapport. Daaronder vallen bijvoorbeeld huidskleur en een status als asielzoeker.

Bij antidiscriminatiebureaus groeit het aantal meldingen van discriminatie wegens een handicap. Dat is daar inmiddels de op een-na-grootste categorie. Bij de politie is dat discriminatie op grond van seksuele geaardheid.

Lees ook:

Over discriminatie hinken Nederlanders op twee gedachten

Discriminatie is verwerpelijk, vinden veel mensen. Maar te snel beledigd zijn, is ook niet goed.

College voor de Rechten van de Mens: ‘Discriminatie op grond van seksuele voorkeur moet in de Grondwet’

Schelden tegen zoenende mannen, naroepen van verliefde vrouwen. Discriminatie op grond van seksuele voorkeur moet worden bestreden door het op te nemen in Artikel 1 van de Grondwet. Dat zegt het College voor de Rechten van de Mens.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden