Minder malaria, dankzij de klamboe

Beeld AP

Geen nieuw supermedicijn of een ander wondermiddel heeft vruchten afgeworpen in het jarenlange gevecht tegen malaria. Het gebruik van doodgewone muskietennetten heeft ervoor gezorgd dat het aantal mensen dat aan malaria sterft sinds 2000 met bijna de helft is afgenomen.

Vorig jaar overleden ongeveer 584.000 mensen - evengoed een enorm aantal - aan de ziekte. Maar in 2000 waren dat er nog bijna twee keer zo veel, deelde de Wereldgezondheidsorganisatie WHO gisteren mee. Wereldwijd is malaria met 47 procent teruggedrongen, bij kinderen onder de vijf jaar - de meest kwetsbare groep - is het succes nog groter: 53 procent minder malariadoden. Dat komt volgens de WHO neer op 3,9 miljoen kinderen die niet aan de ziekte zijn overleden. "Werkelijk ongehoorde resultaten en fenomenaal nieuws voor de wereldgezondheid", was het commentaar van de hoofd van het WHO-malariaprogramma Pedro Alonso.

Betere bescherming
De belangrijkste reden voor de vermindering is de betere bescherming tegen steken door de mug die malaria veroorzaakt. Vorig jaar gebruikte bijna de helft van alle Afrikanen een net dat met een insecticide is behandeld. Tien jaar geleden was dat nog slechts één op de 33 Afrikanen. De huis-aan-huiscampagnes en voorlichting om de netten werkelijk te gebruiken zijn dus toch zeer effectief gebleken op het continent waar nog altijd 90 procent van alle malariaslachtoffers vallen.

Ook zijn er in de landen waar malaria voorkomt, effectievere medicijnen en betere testen voor een snelle diagnose beschikbaar. Het succes in Afrika is des te indrukwekkender omdat het bevolkingsaantal de afgelopen jaren wel explosief is gestegen.

Buiten Afrika is een groeiend aantal landen op weg malaria compleet te elimineren. In 2013 hadden Azerbeidzjan en Sri Lanka voor het eerst geen enkel geval gemeld. Elf andere landen waar malaria voorheen voorkwam - Argentinië, Armenië, Georgië, Krgizistan, Turkmenistan, Oezbekistan, Irak, Egypte, Marokko, Oman, Paraguay- zijn er in geslaagd het aantal gevallen op nul te houden.

De WHO is wel bezorgd over de toenemende resistentie van de muggen tegen insectengif. Dat probleem doet zich vooral in Azië voor. Wereldwijd lopen nog altijd 3,2 miljard mensen het risico malaria te krijgen. Dat er nog immer te weinig geld naar de bestrijding gaat - 2,7 miljard dollar in 2013 terwijl er 5,1 miljard nodig is - baart de WHO en medici ook zorgen.

Ook is er angst dat de geboekte vooruitgang in de bestrijding van malaria in West-Afrika vanwege de ebolacrisis in Guinee, Liberia en Sierra Leone een terugslag zal krijgen. Gaat ebola roet in het eten gooien?

Morgen in Trouw een interview met malariaspecialist Martin Grobusch van het Amsterdams Medisch Centrum (AMC).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden