Minder leuk zonder collega's

Wat merken mensen thuis en op het werk van de crisis? Trouw tekent hun ervaringen op. Vandaag 'gastouder' Gea Bouman die een crèche aan huis heeft. 'Het is zwaarder dan bij de kinderopvang.'

ROB PIETERSEN

Als het laatste kindje is opgehaald, schuift ze de kinderstoeltjes in de hoek, speelkleden onder de bank en verdwijnt de garage met autootjes erachter. Dan wordt de crèche weer woonhuis, de bedrijfsruimte weer huiskamer en 'gastouder Gea' weer gewoon mama.

De Hengelose Gea Bouman-Van der Struik (25) verloor in april 2012 haar baan in de kinderopvang. Ze had het zien aankomen. De kranten stonden vol met de crisis die de kinderopvang zwaar trof. Maar ze merkte het ook op de werkplek in Enschede. Ouders klaagden over stijgende kosten en dalende toeslag, opa's en oma's werden ingeschakeld, tijdelijke contracten van collega's werden niet verlengd.

En toen was zij aan de beurt. "Ik kreeg van het management te horen hoe jammer ze het vonden, hoe gezellig ik als collega was, en lief voor de kinderen. Dat ik zo'n leuke groep had en goed contact met de ouders had opgebouwd. Fijn, al die complimenten. Maar ik lag er wel uit."

Ze was vijf maanden zwanger, het was niet de tijd meteen weer te solliciteren, vond ze. Maar wel om zich alvast te oriënteren wat ze na haar onvrijwillig vervroegde, verlengde zwangerschapsverlof zou gaan doen. "Zo ben ik. Toen ik in 2010 van Meppel naar Hengelo verhuisde, gebeurde dat pas nadat ik hier een baan had gevonden. Ik wil zekerheid. Eerder heb ik geen rust." Zenuwachtig werd ze nooit, zegt ze. "Ik ben niet iemand die bij de pakken neer gaat zitten. Als je echt wilt, vind je altijd wel iets: dat is mijn instelling."

Ze werkte in Meppel als onderwijsassistente. Dat moest de opstap zijn voor een baan als lerares, maar ze haalde de rekentoets van de pabo niet. Het werd de kinderopvang. Eerst in Meppel, en toen ze met haar man Jasper naar Overijssel verhuisde, in Enschede. "De kinderopvang lag op z'n kont. Daar waren geen mogelijkheden. Ik zag mezelf wel als verpleegkundige, maar durfde zo'n nieuwe studie toch niet aan. Ik voelde verantwoordelijkheid voor de financiële zaken thuis en voor het kindje dat er aankwam, hikte aan tegen het studiegeld en de kosten van de kinderopvang die ik dan ook moest gaan regelen."

Ze kwam bij gastouderbureau 4Kids terecht, de benodigde diploma's had ze al. De huiskamer moest 'kinderproof' worden gemaakt, volgens de regels van het bureau en de ggd. Traphekjes kwamen er, een brandalarm, 'anti-kindervinger-dingetjes' op de stopcontacten. Tripp Trapp (verstelbare) kinderstoelen, speelkleden, boxen en kinderbedjes werden aangeschaft. En extra speelgoed natuurlijk.

Het eerste kindje, een meisje van drie maanden, wierf ze zelf. De moeder van de baby kende ze van de zwangerschapsgym. 4Kids helpt bij het werven van kinderen, zelf hing ze briefjes op bij de supermarkt, adverteerde op Marktplaats. "Een gastouder is een geweldig alternatief voor kinderopvang. Veel ouders kiezen er bewust voor omdat het huiselijker, kleinschaliger is. Hun kindje komt niet in een groep met twaalf stuiterende kindjes. En daarnaast is het natuurlijk ook een goedkoper alternatief."

Met het meisje, een tweejarig jongetje en haar eigen zoon Senn heeft ze nog niet genoeg klandizie. "Ik verdien nu flink minder dan wat ik in Enschede kreeg, en vind het zwaarder. Daar stond je toch gezellig met z'n tweeën op de groep. Ik viel best wel in een gat en mis mijn collega's. Het was toch ook heerlijk 's avonds mijn jas aan te trekken, de deur van de kinderopvang dicht te trekken en naar huis te gaan."

undefined

Altijd een goede, veilige buffer

Ze hebben gelukkig geen huizenhoge hypotheek op hun woning in nieuwbouwwijk Het Broek, zeggen Gea Bouman en haar man Jasper (28). "Het is altijd het idee geweest dat er genoeg financiële ruimte voor iets leuks zou moeten blijven. Niet dat we elke week uit eten gingen, of dure vakanties hielden. Nee, we deden geen gekke dingen. Wij zijn van: wat er niet is, kun je niet uitgeven. We hielden gewoon een goede, veilige buffer. En die is er nog steeds", zegt zij.

Jasper heeft zich iets meer zorgen gemaakt, zo blijkt. "Toen het contract van Gea stopte, ben ik gaan rekenen. Het kan niet allemaal alleen op mijn salaris. Dat gaat niet lang goed. Ik ben blij dat ze nu weer iets heeft. Als Gea er als gastouder nog twee of drie kinderen bij krijgt, komt ze weer in de buurt bij wat ze verdiende. Dat zou fijn zijn."

Hij ziet echter ook dat zijn vrouw het soms moeilijk vindt. Geen gezellig geklets met collega's, geen steun in de buurt bij huilbuien bij doorkomende tandjes, op van die dagen dat de kinderen hun dag niet hebben. Alle vieze luiers zelf doen. "Ik zou het niet kunnen", erkent hij. "Ik merk het als ik 's avonds thuiskom als ze zo'n dag heeft gehad... Ik vind het heerlijk om de zorg voor Senn dan van haar over te nemen.

"Het plezier gaat voorop. Als ze het echt niet trekt zonder collega's, zo in haar eentje, altijd thuis, dan moeten we iets anders bedenken. Wat krantenwijkjes of zo", zegt de transportplanner van Apollo Vredestein in Enschede lachend. "Gelukkig zit ik bij een stabiel bedrijf, er wordt bij ons nog geïnvesteerd. Over mijn baan hoef ik me dus in principe geen zorgen te maken."

undefined

Ouders haken af door hoge kosten

Het is crisis in de kinderopvang. Van de ruim 2200 kinderopvangorganisaties in Nederland gingen er vorig jaar 73 failliet. Dat is zes keer zo veel als in 2011. Ook hebben bijna vierhonderd crèches betalingsproblemen, zo blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel.

De problemen worden vooral veroorzaakt door flink teruggeschroefde subsidies. Daarnaast zorgt de onzekere economische situatie ervoor dat veel ouders hun kinderen van de crèche halen en naar goedkopere alternatieven zoeken, zoals gastouderopvang. Gastouderbureau 4Kids rekent op zijn website voor dat daarmee tot wel 3000 euro op jaarbasis bespaard kan worden. Er zijn overigens veel mensen die hun baan verliezen in de kinderopvang die als gastouder aan de slag gaan, stelt 4Kids. De verwachting is dat er nog hardere klappen gaan vallen. Per 1 januari is de kinderopvangtoeslag volledig inkomensafhankelijk. Dat betekent dat veel werkende ouders een veel groter deel van de kosten zelf moeten betalen. Afgelopen jaar kregen ze ten minste een derde van de kosten vergoed voor het kind dat de meeste uren naar de opvang ging. Daarnaast hebben ouders die hun baan verliezen in principe geen recht op toeslag meer. Ook hierdoor zijn veel ouders afgehaakt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden