Minder kinderen slagen voor verkeersexamen

Leerlingen van groep 7 van basisschool de Rehoboth in het Zuid-Hollandse Katwijk. (FOTO ROGER DOHMEN) Beeld Roger Dohmen
Leerlingen van groep 7 van basisschool de Rehoboth in het Zuid-Hollandse Katwijk. (FOTO ROGER DOHMEN)Beeld Roger Dohmen

katwijk – - Thomas (10), fluorescerend geel hesje aan, kijkt links over zijn schouder of er geen auto aankomt. Hij steekt zijn hand uit, dan pas steekt hij over. Twee dames op een bankje, beoordelingsformulier in de hand, knikken goedkeurend. Het praktisch verkeersexamen van Thomas verloopt voorspoedig op deze woensdagochtend.

Ricus Dullaert

Verderop in het parcours, dat de leerlingen van groep 7 van hervormde basisschool de Rehoboth door het Zuid-Hollandse Katwijk leidt, wordt het lastiger. De leerlingen waren een voor een vertrokken, maar omdat sommigen wat harder rijden is er een groepje van zeven kinderen ontstaan.

„Jullie blokkeren het fietspad!”, roepen twee beoordelaars als de zeven stoppen om over te steken. Dat alle auto’s de jonge fietsers voorrang verlenen, wanneer ze netjes stoppen voor de haaietanden, draagt alleen maar bij aan de verwarring.

Vandaag, donderdag, buigt Thomas zich samen met bijna 200.000 anderen over het theoretisch examen. Maar om zijn verkeersdiploma te halen moet hij ook voor het praktijkgedeelte slagen. De afgelopen jaren zakken steeds meer kinderen voor dat praktijkgedeelte, zo signaleert Veilig Verkeer Nederland (zie kader).

Veilig Verkeer Nederland denkt dat dat komt doordat ouders hun kinderen steeds vaker met de auto naar school brengen. Daardoor zouden ze niet meer gewend zijn om op de fiets te zitten.

Maar directeur Arris de Jong van de Rehobothschool heeft een andere verklaring: veel scholen besteden volgens hem minder tijd aan verkeerseducatie. „Je moet kiezen”, legt hij uit. „De school wordt afgerekend op hoe je scoort op taal en rekenen. Andere onderwerpen, zoals aardrijkskunde, geschiedenis maar ook verkeerseducatie, komen dan in het gedrang. En verkeer zit niet in de Citotoets.”

Zijn school kiest er bewust voor om wel veel aandacht aan het verkeer te schenken. „Vanaf de kleuterklas hebben we elke drie maanden een praktijkles”, vertelt De Jong. Thomas heeft er dan ook alle vertrouwen in dat hij het praktijkexamen van vandaag gehaald heeft. „Maar dat is ook omdat we het parcours wel vier keer van tevoren gereden hebben”, zegt moeder Annemarie van Duyvenvoorde.

Nu moeten de leerlingen het geleerde ook nog buiten het praktijkexamen toepassen. Op de terugweg naar school blijkt dat meteen lastig. „Nu kijkt niemand meer achterom voor ze afslaan”, lacht Van Duyvenvoorde. „Maar ik hoop dat ze de verkeersregels wel hebben onthouden.”

(Trouw) Beeld
(Trouw)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden