Minder kerkelijk, maar nog altijd religieus

Sociologen hadden God al bijna doodverklaard. Lange tijd gingen ze ervan uit dat religie vanzelf uit de westerse maatschappij zou verdwijnen. Hoe moderner een samenleving, zo redeneerden ze, des te minder religie. Maar die aanname klopt niet, zegt de Australische religieonderzoekster Erin Wilson, sinds kort verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. "Sinds de jaren negentig is de gedachte opgekomen dat religie niet vanzelf weggaat. Het overgrote deel van de wereldbevolking is religieus. Maar ook in Europa verdwijnt religie niet. Ook al neemt de kerkelijkheid af, veel mensen blijven religie belangrijk vinden." Al is het dikwijls impliciet, stelt Wilson, de christelijke normen en waarden zijn nog steeds zichtbaar. "In onder meer de wetten en regels. De Europese samenleving is voor een groot deel gevormd door het christendom."

Wilson is directeur van het Centrum voor religie, conflict en het publieke domein dat vandaag officieel opengaat. Het is een nieuw onderzoeksinstituut van de faculteit godgeleerdheid van de Groninger universiteit. Wilson: "In een democratie kan het niet zo zijn dat er niet wordt nagedacht over de ruimte die er is voor religie en welke rol godsdienst speelt in het maatschappelijke debat".

De onderzoekster, die in 2008 promoveerde aan de universiteit van Queensland, Australië, gaat al jaren na hoe religie voortdurend blijft opduiken in de moderne samenleving. In haar nieuwe functie kijkt Wilson vooral naar de rol die het christendom speelt in de westerse maatschappij.

Wilson heeft een lijst opgesteld van thema's waar haar onderzoeksgroep naar gaat kijken: van politiek tot ethiek en van vredesopbouw tot klimaatverandering. "We houden ons niet bezig met de vraag of religie in de publieke ruimte goed of fout is. We kijken wat in de publieke ruimte de rol is van religie", zegt ze. Als voorbeeld noemt Wilson de opwarming van de aarde. Een van de onderwerpen waar het onderzoekscentrum de aandacht op wil vestigen, is de plaats van religie in de discussie over de klimaatverandering. "Een van de redeneringen is dat het christendom de opwarming van de aarde juist in de hand heeft gewerkt. De natuur is er immers voor de mens, zegt God in het eerste bijbelboek Genesis. Tegelijkertijd zie je ook andere interpretaties dan deze. Kerken hebben met religieuze argumenten ook kritiek op de massaconsumptie die ten grondslag ligt aan de klimaatverandering."

Bij de opening van het centrum presenteert Wilson ook haar nieuwste boek: 'After Secularism: Rethinking Religion in Global Politics'. Hierin betoogt ze dat de invloed van religie in maatschappelijke, politieke, filosofische en juridische kwesties blijvend aandacht verdient.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden