Minder hulp partner kankerpatiënt

Therapie wordt niet meer vergoed

IRIS PRONK

Partners van kankerpatiënten krijgen dit jaar veel minder psychologische hulp. Niet doordat ze minder problemen hebben: uit onderzoek blijkt dat ze evenveel stress en somberheid ervaren als de zieke. Maar door bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg moeten zij veel therapieën zelf betalen en dat schrikt af. Bij het Helen Dowling Instituut (HDI), een centrum voor psychologische hulp bij kanker, is het aantal partners dat aanklopt voor individuele therapie of gespreksgroepen zelfs 'scherp gedaald'.

"We moeten mensen aan de telefoon al afwijzen", zegt Bram Kuiper, directeur van het instituut. Het betreft partners die niet aan een depressie of angststoornis lijden, maar wel zeer gebaat zouden zijn bij hulp bij relatieproblemen of rouwverwerking. Maar de therapie voor deze klachten wordt sinds 2013 niet meer vergoed door de overheid. Voor dergelijke psychische klachten moeten mensen zelf een oplossing kunnen vinden, luidt de achterliggende redenering. Een behandeling op eigen kosten (een kleine 100 euro per sessie) is voor veel mensen te duur.

Om de kosten van de geestelijke gezondheidszorg te beteugelen werd eerder al de aanpassingsstoornis uit het verzekerde pakket geschrapt: de hevige psychische en emotionele reactie op een schokkende gebeurtenis. Deze diagnose paste goed op kankerpatiënten en hun naasten, die door de ziekte en de behandeling daarvan uiteenlopende problemen kunnen hebben op het gebied van werk, relatie en seksualiteit.

KWF Kankerbestrijding concludeerde onlangs ook dat de bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg kankerpatiënten en hun partners extra hard treffen. Het fonds vindt dat de aanpassingsstoornis weer terug moet in het vergoede verzekeringspakket en pleit voor een verdere verruiming van de psychologische hulp bij kanker.

Partners die zich nu om financiële redenen niet bij het HDI of vergelijkbare centra melden, wenden zich mogelijk tot de huisarts. Die heeft meestal een POH-GGZ in dienst, een praktijkondersteuner voor de geestelijke gezondheidszorg. "Beter dan niets", volgens Anette Pet, hoofd patiëntenzorg van het HDI. Een deel van de mensen zal geholpen zijn met de gesprekken met de POH'er (maximaal 5 sessies van 30 minuten). Maar mensen met zwaardere problemen hebben een gespecialiseerde hulpverlener nodig: iemand die weet hoe kanker op de psyche in kan grijpen, ook op die van de partner.

De VERDIEPING 2

Doodmoe van háár ziekte

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden