Minder havisten beginnen aan een studie

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Sinds in 2015 de basisbeurs voor nieuwe studenten verdween, beginnen minder havisten aan een studie.

Petra Vissers

Dat blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) naar de invloed van de afschaffing van de basisbeurs op woon- en studiegedrag van jongeren. In 2015 en 2016 zat ruim 76 van de afgestudeerden binnen twee jaar in de collegebanken, voorheen was dat jaarlijks tussen de 78 en 80 procent. Jongeren nemen vaker een tussenjaar (10 procent) of gaan werken (8 procent). Jongeren uit welvarende gezinnen gaan vaker meteen door dan die met minder rijke ouders.

Vwo’ers hebben minder last van het nieuwe leenstelsel. Het aandeel dat doorstudeert aan de universiteit neemt juist toe, blijkt uit de cijfers. Overigens tot verdriet van de hogescholen, die graag wat meer vwo’ers zouden enthousiasmeren voor het beroepsonderwijs. Ook voor vwo’ers geldt dat kinderen uit de rijkste gezinnen het vaakst meteen naar de universiteit gaan.

Bitterzoet

De cijfers zullen bitterzoet zijn voor de hogescholen. De Vereniging Hogescholen waarschuwde al voordat de basisbeurs werd afgeschaft voor het effect daarvan op de toegankelijkheid van het hoger onderwijs, vooral voor kinderen uit minder rijke gezinnen.

Waarom havisten meer last hebben van het nieuwe leenstelsel dan vwo’ers, heeft het CBS niet onderzocht. In juni vorig jaar bleek uit een onderzoek van ResearchNed dat voor mbo’ers leenangst een drempel is om te studeren in het hoger beroepsonderwijs. Een jaar eerder bleek uit cijfers van dat onderzoeksbureau dat het aantal studenten met lageropgeleide ouders was gedaald. De basisbeurs bedroeg toen die werd afgeschaft 279 euro voor uitwonende studenten en 100 euro voor thuiswonenden.

Uit de cijfers blijkt opnieuw dat studenten, nu ze dat bedrag niet meer krijgen, minder op kamers wonen. Tot 2014 ging jaarlijks zo’n 60 procent van de universitair studenten en 23 procent van de hbo’ers in hun eerste of tweede studiejaar op kamers. Nu is dat respectievelijk 45 en 14 procent.

Vooral studenten die voorheen vaker op kamers gingen – de rijkere – blijven nu ook wat vaker thuis. Daarmee zijn, wat betreft op kamers gaan, de verschillen tussen rijk en arm wat afgenomen.

Lees ook:
Studieschuld terugbetalen is een groeiend probleem

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden