Minder getier over joden, dankzij haar

Chantal Suissa wint prijs van stichting Kerk en Wereld met project 'Leer je buren kennen'

De jongerenprijs van de stichting Kerk en Wereld gaat naar Chantal Suissa (33) uit Amstelveen. Dat heeft de jury in Utrecht bekendgemaakt.

Suissa krijgt de prijs voor haar betrokkenheid bij het project 'Leer je buren kennen'. Met dat project wil de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam scholieren laten kennismaken met joden.

Het project werd bedacht na scheldpartijen van islamitische scholieren van een Amsterdams roc dat tot voor kort pal naast de synagoge stond. "Het is makkelijk om meteen in de angstmodus te schieten", lichtte Suissa eerder toe in Trouw. "Maar na een tijd nadenken leek ons dat niet wijs. We besloten iets te bedenken om elkaar beter te leren kennen en te begrijpen."

De deelnemers aan 'Leer je buren kennen' krijgen eerst een compilatie te zien met vooroordelen en clichés over joden, uit televisieseries als 'South Park' en 'Sex and the City'. Vervolgens mogen de deelnemers hun eigen associaties opschrijven bij joden. Tenslotte gaan groepsleiders, dertigers met een theateropleiding of een docentenachtergrond, daarover met de jongeren in gesprek.

Suissa: "Er is geen taboe op de onderwerpen die besproken worden. Bijzonder is dat juist moslimjongeren veel herkennen. Bijvoorbeeld regels in het geloof, zoals besnijdenis. Over het algemeen komen de klassen binnen omdat het moet van school en gaan ze enthousiast de deur uit."

De jongerenprijs wordt elke twee jaar uitgereikt. Er is een geldbedrag van 5000 euro aan verbonden, dat ten goede komt aan het bekroonde project.

Kerk en Wereld is een stichting die projecten initieert en subsidieert op het grensvlak van geloof en samenleving. Om in aanmerking te komen voor de jongerenprijs moet een project betrekking hebben op duurzaamheid, het bevorderen van sociale samenhang of ontmoetingen tussen mensen met een verschillende levensbeschouwelijke achtergrond.

De prijs kent twee categorieën, voor lopende en nog te organiseren projecten. In die laatste categorie werd 'Taizé in Amsterdam' bekroond.

De initiatiefnemers van dat project willen het gedachtengoed van internationale christelijke oecumenische kloostergemeenschap Taizé uitdragen in Nederland. Met het gewonnen geldbedrag (eveneens 5000 euro) zullen zij maatschappelijke activiteiten in Amsterdam ondernemen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden